Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Депутатът от партията "Има такъв народ", която за пръв път е в парламента, Ива Митева-Рупева е председателят на 45-ото Народно събрание.

Единственият й опонент за поста беше Цвета Караянчева от ГЕРБ, която оглавяваше предишния парламент, получи подкрепата единствено от съпартийците и от депутатите от СДС, с които са в една група.

Ива Митева-Рупчева е завършила през 1996 г. Софийския университет. Отчислена е с право на защита на докторска степен в БАН.

През 1998 г. започва професионалния си стаж в Министерството на правосъдието. От 2000 г. Започва работа в НС. Преминала е през всички стъпала до директор на дирекция. От 2007 г. активно участва в изработването на изборните закони. Хоронуван преподавател в НБУ, представи я Тошко Йорданов от ИТН.

Изборът на председател не мина без нападки и лични обиди.

"Парламентаризът и функцията на председателя на НС да не служи като срамно смокиново листо, прикривайки управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов, да ви помоля всички вас този титаничен интелект и географски откривател да го върнем в Кърджали и специфичното производство на поцинкован материал, където му е мястото“, каза Николай Хаджигенов от ИМВ. Това провокира реакцията от страна на Вежди Рашидов от ГЕРБ,

"Нека да не позволявате квалификации от сорта на мутри, защото това е доста неприятно за тази зала. Достойният човек посочва кой е мутрата и къде е. Аз се чудя на вас защо Ви казват сестра Галева, защо обиждате тези хора, посочете коя е мутрата и заедно ще я линчуваме, защо обиждате 200 човека в тази зала“, скочи той.

Рашидов призова да се отправят обиди към една дама, защото просто е обидно.

Самата Има Митева се запъна по време на речта си и призна, че доста се притеснява. "Осъзнавам отговорността си в сложната обстановка", каза тя.

По думите й депутатите ще работят достойно за този парламент.

"Надявам се към опита и знанията на опитните парламентаристи да добавим енергията и новаторството на новите депутати. На 4 април избирателите дадоха своя глас, към нас са отправени очакванията за здраво и стабилно законодателство, дело не на секундата, а на дълго обмисляне" , каза тя.

Митева смята, че прозрачността и отчетността трябва да са водещи в това НС.

На първото си заседание депутатите избраха и нейните заместници. Това са Цвета Караянчева от ГЕРБ, Виктория Василева от ИТН, Кристиан Вигнин от БСП, Мукаддес Налбант ДПС, Атанас Атанасов от ДБ и Татяна Дончева от ИМВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

469

Анонимен

преди 3 години

Малко правоговора и куца, ама ...

468

Дарина

преди 3 години

На мен ми допада Ива Митева ,а и от зам председателите също има юристи - Дончева ,Атанасов. Надявам се поне да успеят скоро да въведат ред в НС. ГЕРб се вижда - 70-75 човека са и са сами срещу другите . Друг е въпроса за зам председателката от ДПС - Мукаддес Налбант ,която се оказва зам министър на образованието при Орешарски и е срещу Левски , Ботев и Вазов .препоръчва цитатът "турчин, че бесней над бащино ми огнище" да не се използва в урок по български език , в "Етническа принадлежност и

467

2er

преди 3 години

До Анонимен що бре ***, искаш Боки и Цветка ли да говорят правилно тъпотиите, които бълват с интелекта си на очвачрки кучета?

fallback