Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Изоставането от графика за доставка на машините ще бъде наваксано и те ще бъдат инсталирани още тази вечер в секциите по места, съобщиха от ЦИК. Няма сериозни сигнали за нарушения в деня за размисъл.

"Имахме известни затруднения в днешния ден по отношение на логистиката на машините за гласуване - транспортирането на машините от областните центрове към общините и комисиите", посочи говорителят на ЦИК Таня Цанева пред Bulgaria ON AIR.

"Спешно ЦИК проведе среща днес на обед в 1 часа с доставчиците на машини, които отговарят и за логистиката, както и с представители на МВР. Набелязахме необходимите мерки за това да се реши проблемът навреме. Още в днешния ден, независимо от часа, трябва да бъдат инсталирани", каза още тя.

Много повече от предишни избори са подвижните СИК, но точният им брой ще се знае утре.

И ако на места проблемите са чисто логистични, то в някои големи градове набирането на членовете на комисиите за мобилните урни е затруднено. В Пловдив от 5604 карантинирани граждани едва 154 са подали молби и са заявили желание за гласуване.

"Сформирани са 6 секции, но все още очакваме предложения за съставите на тези комисии", каза представител на РИК в Пловид.

Възможно е да не бъдат намерени достатъчно кандидати, което ще доведе до закриване на подвижни секции.

"Секцията няма да бъде изпълнена с членове и секцията може да бъда закрита. Допускам, че дори да бъде закрита една или 2 секции, в други райони ще може да обслужат тези, които са закрити", допълниха от РИК.

За първи път у нас избори се провеждат в период на пандемия. За да могат най-голям брой избиратели да гласуват, в много болници са създадени и специални болнични секции.

В изборния ден гласоподавателите могат да изберат дали да гласуват с хартиена бюлетина или с машина.

Няма нарушения в деня за размисъл - предмет на разглеждане от ЦИК.

Няма жалби, по-скоро има определени сигнали, които ЦИК ги разглежда, като тяхната насоченост по отношение на нарушения във фейсбук, както е известно, фейсбук не подлежи на контрол от Изборния кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 3 години

А електронно гласуване кога? Стига сте хвърляли милиони за неграмотни!

9

Калеко Алеко

преди 3 години

Искането за машинно гласуване беше напълно несъстоятелно, а още по несъстоятелно беше това за гласуване по пощата, несъстоятелни искания на още по-несъстоятелни хора...Дадоха се едни грешни милиони за едни братми които никой няма да ползва, само за да се угоди на едни популисти и демагози които предварително си търсеха пиричини за да оправдаят поредният си изборен провал. Дори и в най-развитите демокрации хората гласуват по традиционният начин с бюлетини и никой не поставя по съмнение избора им

8

Анонимен

преди 3 години

Ако машинното гласуване беше "Ок" нямаше цяла Европа да ги изхвърли.

fallback