Националният празник на България е3 март. Защо той е знакова дата за зам.- председателя на КОД?

"За мен тази дата има както обществено, така и лично значение. Ние, от партия КОД имаме петиция и намерение да призовем референдум, който да преразгледа 3 март като национален празник. По наше мнение има поне 2-3 дати от огромно национално значение, които са по-подходящи", каза писателят и зам.- председател на КОД д-р Любомир Канов в студиото на "Денят ON AIR".

Той призна, че би сложил 24 септември, когато България става независима държава, приета от всички държави по света.

"3 март е начало на един процес, не абсолютен повод за всеобщо празнуване, а каскада от събития, някои от които се оказва, че ще бъдат катастрофални за историята на България", допълни д-р Канов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Трети март е като 10 ноември - сменя се една империя с друга.

"Започва се нещо и след това има други събития, които променят съдбата. Неслучайно този 3 март беше въведен от тогавашния президент Петър Младенов, който замени 9 септември, с идеята, че това би могло да обедини българите", коментира още зам.-председателят на КОД.

Той се надява, че децата на България ще научат историята ни, както трябва. И добави, че трябва да научат както старата, така и новата ни история.

"Моята лична история е, че аз бях арестуван в кабинета си на националния ни празник през 1977 г. Бях обвинен в контрареволюционна пропаганда. Прекарах в затвора година и половина. Това беше и поводът да напусна България. Прекарах голяма част от трудовия си живот в САЩ. Но се върнах, защото аз обичам страната ни и съм българин. Тук са костите на родителите, моята младост, както и много мои приятели", подчерта д-р Любомир Канов.

Коментари Напиши коментар

71

помнещ

преди 1 месец

Един Тарикат и *** искаше " Рестарт" на държавата,печелейки време да си изкара 1 во жалко пълно мандатче! Други *** и искат да ни затрият съзнанието като нация и станем лесно Манипулируеми за политиците и запада?! Ами време е да тръгваме с калашниците ако питате мен!Българи ли са улу какви "политиците" ни? Тия се самозабравиха вече мисля!!!

70

Анонимен

преди 1 месец

като държава сме признати на берлинският конгрес.от трети март няма правни последствия а военни действия се водят и след тази дата

69

обикновен

преди 1 месец

Хората са объркани от много ТВ и блогове и не разбират, че ЗАРАДИ КРИВИТЕ СМЕТКИ на Русия и с помощта на този, макар и нереализиран Сан Стефански договор, е върнат политическият живот на България и й е дадена възможност за развитие поне 60-100 год по-рано отколкото е позволявала реалността!
Няма никакво русофилство да празнуваме този празник, защото той не е благодарност към Русия и нейните имперски мераци, а към Благосклонната към нас Съдба, възнаградила усилията на нашите революционери!