Дори на 3 март в публичното пространство отекнаха словесни престрелки между водещите политици в държавата. Президентът Румен Радев каза, че "властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет". Борисов пък отговори, че "фактът, че тези, които го коментират са там, където искат и никой не ги е спрял, е показателен". И добави - "Такива лъжци, такива манипулатори".

"Метафорите са добър инструмент в реториката и политиката, но с тях трябва да се работи внимателно, защото острият тон може да бъде насочен в две посоки", заяви в ефира на "Денят ON AIR" зам. председателят на ВМРО доц. Милен Михов.

По думите му празникът трябва да бъде на "българското", а не на политиката.

"Нашите водещи държавни мъже не успяха да свият партийните знамена и да застанат пред трикольора. На такъв ден не трябва да се прави политика", добави Михов.

Той смята, че за съжаление използването на най-светлите празници за политически цели е една от болестите на нашия политически живот. Попитан виновни ли са политиците той отговори:

"Всяка отговорност е персонална. Трябва да оценяваме персонално всеки в това измерение. Но повтарянето на толкова много грешки като че ли проявява симптом, който не носи добро за българското общество, за българската политика и за тези, които използват този инструментариум. Днес всички навсякъде бяха хора от най-различен "цвят". Те бяха излезли не за своите политически лидери, а за да отбележат светлата дата на Сан Стефанския мирен договор"

Михов каза още, че днес трудно могат да се намерят консолидирани общества, като иронично посочи тоталитарното общество в Северна Корея като "консолидирано".

"Консолидацията се основава на общо сечение от културни ценности. Ние все още не можем да открием опорните точки, но днешният празник се явява един вид такава опорна точка. Това го нямаше преди 15 години. Има го българското самосъзнание и аз определено съм оптимист. Преди беше архаично да кажеш, че си патриот. Сега младото поколение е най-възприемчиво към историческите репери, които формират националната ни идентичност. Същото се вижда и на другите празници - на Гергьов ден, на Съединението и на Независимостта", каза председателят на ВМРО пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Михов коментира и предстоящите избори.

"Моето усещане е, че избирателната активност няма да се различава от предходните избори или ще бъде в едно обичайно за тенденциите избирателно тяло. Ще бъдем в рамките на нормалната избирателна активност. Високата избирателна активност винаги е била свързана с решения за драстична политическа промяна - първите избори след 89-та г., тези през 97-ма и при идването на Симеон II.  Хората станаха много по-прагматични в оценките си. Поколенията са други. Това е нормална промяна и развитие, което не трябва да ни впечатлява", допълни той.

Коментари Напиши коментар

24

Само

преди 1 месец

Само прогнозата за времето не е политизирана преди избори. Лошото е ,че винаги е така преди избори и след това всичко забравяме. Животуркаме, правим се патриоти на маса пред близки,никой не си спомня какво е говорено. Хора живейте малко по-положително стига се връзвате на политици,които искат да сте разделени на малки групи ,ако може по един.Многи е зле с тази пропаганда за разединение и манипулация от всякъде

23

Хм !?

преди 1 месец

Крадци, убийци, рекетьори, магистрални обирджии и обикновени джебчии - електората на Борисов - са скочили в негова защита и опитват да очернят Президента. В каква държава живеем - престъпниците от подземния свят са легализирани от министър-председателя!?

22

Родолюбец

преди 1 месец

Най-учтиво молим прозападните българи-любители на USA и другия Запад ,когато стане войната да станат доброволци и се бият срещу руснаците и китайците !!!Ние няма да си оставим костите по-чукарите заради американци,англичани и т.н.Неутрална България!!!