Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Парламентът прие доклада на специално създадената временна парламентарна комисия за придобиването от "Българска банка за развитие" АД на акции от капитала на "Първа инвестиционна банка" АД. От БСП поискаха той да бъде изпратен в прокуратурата, но мнозинството отхвърли предложението на левицата.

Целта на комисията беше да установи дали участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ е законно и отговаря на всички български и европейски изисквания и дали е направена по пазарни условия.

В доклада е посочено, че са спазени всички изисквани процедури.

В началото на юли 2020 г. по разпореждане на Министерския съвет ББР закупи 28 265 200 акции - 70% от увеличението на капитала на ПИБ, като плати за тях над 140 млн. лева или по 5 лева за акция. Останалите 30% бяха придобити от фондация "Валея" на чешкия милиардер Карл Комарек, който има широки интереси в хазартния бизнес.

Според Румен Гечев от БСП с купуването на акциите държавата поема риск, защото няма гаранция, че тези акции могат да бъдат изкупени обратно по цената на придобиване.

Съпартиецът му Георги Свиленски отсече, че от сделката българските данъкоплатци са ощетени с 50 милиона лева, защото акциите от 5 лева са паднали на 1,50 лв.

Евгения Ангелова от ГЕРБ обясни, че сделката е проверявана многократно и е установено, че е напълно законна и изрядна.

Според нея печалбата от сделката е влизането на България в чакалнята на еврозоната, което е стратегическа цел на страната, която вече е постигната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 3 години

Къде са парите на ***?Още преди години взимаха 7лв за междубанков превод на каса. Вноската ти за здравни беше 12лв *** прибираха 7лв за такси.Имах малка сума на влог при тях. Изтеглих ги и никога няма да им бъда клиент.Преди години бях ходила на интервю за работа. Женицата от УЧР беше много мила, но нито ми обясни каква работс ще върша. А на въпроса за заплата ми каза, че не може да ми даде непосилните за банката 1200 бруто.Тръгнах си. Нека им работят бивши сервитьори за стотинки.

17

абсурд

преди 3 години

нещо като е законно - що е законно, като е незаконно - пак щоаре левите у лево ако обичате

16

Анонимен

преди 3 години

То и КТБ беше неофициалната държавна банка, многократно проверявана и награждавана и видяхме какво стана.

fallback