Снимка: Pixabay

Политическата 2020 година мина под знака на пандемията и протестите. Каква е равносметката?

"Събитията произведоха поредица от ситуации, в които и политиците, и гражданите трябваше да се ориентират в недобра среда, наситена с информация. Ситуации, които бяха натоварени с много стрес - здравната криза, икономическата несигурност, протестите. Но годината дава изключителни шансове на всеки един от нас да се погледнем." Това заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ годината ни дава възможност да "погледнем политиката и да се пренаредим спрямо нея, да се поправим там, където много сме сбъркали, и да намерим тези решения, за които до този момент смелост не е достигала".

"Много секторни политики останаха затлачени, които можеха да бъдат досега пренаредени. Като пример веднага давам здравеопазването", отбеляза проф. Христова.

Тя посочи, че думата на 2020 г. според нея е "криза", а годината е била огледало, в което всички е трябвало да се огледат.

"Социалните мрежи ни заливат с помия всеки ден. Това е огромен проблем, който за мен е основен. Ако по този начин продължим, ще продължим да бъдем в мрежа от дезинформация, в която не можем да взимаме информирано решение, а това е много важно за съвременния човек", подчерта политическият психолог.

А в отговор на нейните думи политологът Любомир Стефанов посочи пред Bulgaria ON AIR, че 2020 година е била Апокалипсис и 2021 трябва да бъде по-добра.

"За мен годината беше пълна с кризи. Оказва се, че държавите, не само като България, но и по-развитите, нямат протоколи за реакция в извънредни ситуации. Или ако имат, те са остарели и неподготвени, което доведе до загубата на човешки животи", смята политологът.

По неговото мнение със сигурност е щяло да има загубени животи, но техният брой е можел да бъде много по-малко.

"Освен тази пандемия видях и друга - инфодемията. Информацията, която ни залива, не можем да я осмислим. И най-страшното, което видях - съмненията в ролята, качествата и уменията на учените. Ще се ваксинираш или няма да се ваксинираш - все едно да питаш дали ще пуснеш фиш за тотото, или не - това е несериозен въпрос", коментира Любомир Стефанов.

"Опасността е изкуственият интелект - основното ни общуване, породено от необходимостта от физическа дистанция, ни дистанцира и социално. Дистанционното стана много лесно част от нашия живот, обаче милионите проблеми, които произтичат от него продължаваме да ги изживяваме всеки ден и това ще бъде дълготрайна психологическа травма", категорично заяви политологът.

И добави, че всеки един от нас пропуска възможности.

Коментари Напиши коментар

12

Малко за политика

преди 1 година

И в началото на Ковид епидемията и в края на 2020 година политически новини в България на практика няма. В началото (след месец Март) всички канали на телевизията бяха окупирани от Мутафчийски и дружинката му, а през останалото време от Бойко и поредният здравен министър. В края на годината си размениха местата. Първо Бойко и министър (сега) Ангелов, а сетне Мутафчийската дружинка. За шоу пускат понякога и доц. Мангъров.

11

Тикволандия

преди 1 година

Все пак накрая плажа на Росенец (зорнан) беше отворен за свободен достъп. Протестиращите отвоюваха от задкулисието тази част от територията на България. А за пристанището и сградите (дали са законно построени или не) просто се замълча. Главният прокурор Гешев това не го интересува.

10

Знакови събития

преди 1 година

Начало на протестите дадоха две събития: Влизането в президентството на главният прокурор Гешев с въоръжени служители на съдебна полиция за да изнесат папки от два кабинета. Президентът Радев излезе с вдигнат юмрук пред събралото се множество и призова Мутрите вън!.Второто знаково политически събитие, което също предизвика протестите беше акцията на Христо Иванов (Да България) на плажа Росенец до летните сараи на почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Охраната го буташе обратно в морето