Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Трудно събрахме информация за работата на Народното събрание за изминаващата година, а това е много важно в навечерието на парламентарните избори, призна Ива Лазарова от Институт за развитие на публичната среда за това какво свършиха и колко харчиха депутатите през 2020 година.

„По броя разгледани законопроекти – 135, 144 решения и две декларации на 120 пленарни заседания, 10 от които извънредни, излиза че Народното събрание е работило усилено, но има закони, които са преразглеждани многократно – това са 7 поправки на Наказателния кодекс, 5 пъти закона за ДДС, а три пъти е имало предложения за промени в Изборния кодекс“, обясни тя пред БНР.

Още по темата

Според нея понякога се пропуска общественото обсъждане и това руши доверието в най-важния орган в парламентарната република.

„Така през лятото имаше 10 на сто спад в доверието на парламента според данните на "Алфа рисърч", а спадът през септември е вече 7 на сто“, припомни Ива Лазарова.

"През 2020 са работили 27 комисии, от които постоянни 23 и четири временни, като най-екзотична е тази за промени в Конституцията, а друга интересна беше тази, която трябваше да провери фактите около спирането на програма „Хоризонт“ на БНР. Тя прекрати работата си в началото на тази година с едва 4 заседания", поясни още Лазарова.

"81 милиона лева е бил бюджетът на 44–ото Народно събрание, като 23,5 милиона лева са били за заплати, като в разходите за издръжка влизат още 11,3 милиона лева, като базовата заплата на депутат е 4200 лв. - три средномесечни заплати в държавния сектор. Според имуществените декларации на депутатите от миналата година те са декларирали от доходи от около 45 милиона лева, от които 21 милиона лева са доходи от дивиденти на един депутат от ДПС- Делян Пеевски", посочи Лазарова.

По думите й информация за контролирането на разходите на депутатите имат ръководствата на парламентарните групи, те имат информация за тяхното пълно отчитане, но широката публика няма достъп до такава информация.

"Обществото няма достъп до информацията как народните избраници харчат допълнителните средства за дейността си като заплащане на сътрудници, обиколки по избирателните райони, представителни разходи, пари за транпорт.  През 2020 година 86 депутати не са имали нито едно парламентарно питане - или една трета от тях, което е притеснително", коментира още тя.

В парламентарния контрол управляваща партия са и техните партньори са задавали най-малко въпроси.

Коментари Напиши коментар

79

SWAN

преди 2 месеца

23 МЛРД. лв. от данъците ни отишли за изплащане на външния дълг на БГ (за това, че ползваме чужди пари!)

"23 млн. лв. от данъците ни отишли за депутатските заплати" - Отвличат ви вниманието, като го насочват към артистите ли? И вие сте наивни и се връзвате :))))

78

Далай Лама

преди 2 месеца

Дупетат трябва да работи без заплащане !!!!!!!! Затова трябва да е избран - да е по-умен от другите хора и да дава акъл без заплащане !!!! Само тогава ще имаме истинско и качествено управление !!!

77

Мъдрец

преди 2 месеца

Даааа, това са партийните клоуни на България ! Хрнтутим едни ***, хиени, плужеци , мърльовци ,абсолютни бездарници и простаци , за да дърпат държавата надолу ! Векове съществуване на света е показал , че най-добре управлява цар,крал или вожд ! За какво са ни тогава 240 бездарни клоуни ?