Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Цар Самуил и употребата на прилагателното "македонски" са едни от точките на неразбирателство в съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония. Постигането на осезаеми резултати в разбирането на общата ни история е едно от условията на София да каже "да" на преговорната рамка на Скопие с ЕС. България настоя да се променят учебните програми по история, което все още не се случва.

Когато си си поставил задача да индоктринираш някого, това най-лесно се постига чрез учебниците. След това се задействат армията, средствата за масово осведомяване. Така коментира информацията в учебниците по история на Република Северна Македония историкът проф. Христо Матанов пред БНТ.

„Когато говорим за сегашните лоши отношения с РС Македония, разбира се, трябва да започнем от учебниците, защото те са проводник на антибългаризма и македонизма, в който се възпитават подрастващите там“, каза Матанов.

Винаги се възмущавам, когато някой, който претендира да разбира от история, не се занимава с първичната информация, призна проф. Матанов и обясни, че тогава историята губи характера на наука.

Oще по темата

"Точно това правят колегите от Скопие. Покойният Бранко Панов, който беше изявен антибългарист, Милан Бошковски, който съм го засичал в Белград. Самият "македонизъм" като идея е лансиран от сръбския деец и общественик Стоян Новакович, още като е посланик в Цариград", припомни историкът.

Проф. Матанов призна, че и в българската история има "забежки" и фантазии, "желание да се правиш на по-велик, отколкото си, но такава кражба, каквато се прави в Македония, няма никъде".

Македонският журналист Марян Николовски също се включи в разговора, като изрази мнението си, че Балканите са наситени с обща история. На въпрос дали цар Самуил е български цар, Николовски отговори, че той безспорно е наследник на българския трон. "Не може да се твърди, че днешните българите и българите от средните векове са един и същ народ", според Николовски.

Проф. Матанов обясни, че ще е трудно учебниците да се пренапишат - това ще отнеме много време. Не е възможно нещо, градено с години, да се промени за 2 дни, но и не може да се продължава с антибългаризма. "Ние не трябва да бъдем опортюнисти. Гърците направиха ли компромис? Когато Обама отиде там и каза: трябва да промените незаконното си отношение към Македония - те направиха ли компромис? Въпросът е да се устиска, никакъв компромис, защото фактите са на наша страна", подчерта българският историк.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

141

пълни некадърници

преди 3 години

не си от благовград ами от бунарче , ами пишеш добре на български , с бележка , че си българин и български пасош се изучиха безплатно в софия без изпити , но и останаха много де а нашите кво пискат от едно време се знае че са лицемерни макетата като гърците сега хем самуил е наследник на българския трон хем първия македонски цар , ама още с мегаломанските паметници в скопие трябваше нашите нота да изпратят сега се сетили пълни некадърници

140

лесно и честно

преди 3 години

Ами като им е трудно да пренапишат учебниците, да обявят мораториум на предмета в училищата докато ги напишат правдиво.Е, на сърбите ще им стане мъчно от раздялата, но това така или иначе ще се случи. По-добре ужасен край, отколкото безкрайна агония.

139

наблюдател

преди 3 години

"Македонската История" е един мит сътворен в Сърбия под диктовката на Москва.Въпросът с Македония ще се разреши когато българите осъзнаят пагубното влияние върху България което оказва Русия чрез своите агенти в лицето на БСП и техните производни.

fallback