Снимка: БГНЕС
fallback

От 1 януари доставките на ваксини срещу Covid-19 да се облагат с нулева ДДС ставка, предлагат от ГЕРБ.

Поредните законови промени в Закона за данъка върху добавената стойност са внесени в петък от група депутати от управляващата партия, съобщава БНР.

Преференциалната нулева ДДС ставка за ваксините срещу коронавируса трябва да важи до края на 2022 година, става ясно от промените. Премиерът Бойко Борисов обяви по-рано, че ваксинацията срещу Covid-19 ще бъде безплатна и доброволна за всички.

Депутатите от ГЕРБ предлагат да бъде нулев и налогът за медицински изделия за инвитро процедури, свързани с коронавируса, като в текстовете е посочено, че това са комплекти за тестване.

С поредните промени в Закона за ДДС се урежда и режимът с Великобритания, след като от 1 януари изтича гратисният период на Брекзит. Обединеното кралство и Северна Ирландия трябва да се считат за трети за Европейския съюз страни. Предлага се, когато транспортът се извършва до Северна Ирландия, за целите на ДДС доставката да се третира като страна член на Европейския съюз.

Това са поредните промени в Закона за ДДС тази година, като все още не е преодоляно и ветото, наложено от президента Румен Радев заради промените през този закон в режима на бързите кредити. Въпреки че със закона за бюджета за догодина бе направена корекция върху двойното оскъпяване на главницата при просрочие, остана неяснота около правните измерения на казуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

...

преди 3 години

ДДС е данък общ доход с друго име. Това е данък върху крайния потребител. Сиреч удря пряко в джоба на покупателя, тоест е данък общ доход. Само са му сменили името за да не ти кажат че плащаш 30% данък на дохода. Вместо това плащаш 10%, ама всичко друго ти е с 20% по-скъпо и тия 20% отиват директно в държавата. ДДС трябва да е 0% за всичко. Хората знаят най-добре как да си харчат парите.

60

Юрист

преди 3 години

До ЩирлицНе съм гледал проекта, но има съществена разлика между нулева ставка и освободена доставка за ДДС цели. Защото нулевата ставка дава право на ДДС кредит на доставчика във връзка с входящите доставки, които е получил. Склонен съм да предположа, че гербаджиите искат именно нулева ставка, за да може едни пари да НЕ влязат в държавния бюджет, а да бъдат пренасочени към "нашите хора", които вече активно са навлязли в бизнеса с ваксините. Също както намалиха ДДС на ресторантите.

59

муспи

преди 3 години

Отначало народа го прие добре - преименува Парка на Свободата в Борисовата Градина, но с петилетките го остави в глуха линия, - иска да напише Нова Конституция, никаква народна подкрепа, а можеше да донесе Нобелова награда за България.

fallback