Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите сложиха край на т.нар. "вечен длъжник" като приеха окончателно промени в Закона за задълженията и договорите, внесени от депутати от Обединените патриоти.

С поправките се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица.

Банки, телекоми и топлофикации ще могат да ни гонят за неплатени сметки и вноски по кредити само пред това време.

Още по темата
Така физическо лице, изпаднало в невъзможността да плаща своята изискуеми задължения, ще може да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от задълженията си след изтичането на определен период от време.

С изтичането на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, освен в случаите когато задължението е отсрочено или разсрочено, гласят новите текстове.

Промяната няма да важи за едноличните търговци и за задължения, произтичащи от непозволено увреждане и неоснователно обогатяване.

Християн Митев от ОП обясни, че със законовите промени се слага край на един проблем, който тормози хиляди български граждани.

"В България нямаше досега по никакъв начин защита на длъжниците и ние бяхме единствената страна в ЕС, в която нямаше такъв регламент", каза той.

Промените в закона влизат в сила 6 месеца след обнародването им в Държавен вестник.

Коментари Напиши коментар

135

анализатор

преди 1 седмица

нали разбирате,че малка част от парите в банките,са собственост на самите банки.Голямата част са нашите пари.И някои да ни взимат парите,да ги харчет и да не ги връщат,няма как да стане.Не говоря за неплатени сметки ток,вода телефон.Въпреки,че след като аз си плащам ,и то с железна финансова дисциплина/не ходя по кафенета и ресторанти,не ползувам леката кола,не ходя по 3-4 пъти на почивка/,и са длъжни да плащат.

134

гаргамел

преди 1 седмица

един колега /безцветен/тьрсеше по спешност 1000лв/с работа и осигуровки.не стана в 3 банки.един колега/цветен/ с висящи осигуровки от раз с агне .5000за покриване .нов заем от 10000 включително за музика яка с много лампички.още го тьрсят за нов заем... ИСКАШ ли,даваме ти ВЕДНАГА.ОПА забравих .че си купи на изплащане и компютьр на изплащане .но не са му казали че има нужда и от монитор,че сега стои под леглото и го изплаща

133

nimportequi

преди 1 седмица

До do 125
Не важи за ООД а само за физ. лица прочети преди да пишеш глпости.