Снимка: БГНЕС

Предложението на ВМРО да се създаде нов личен документ "Карта за лице от български произход", който да се отнася за българите извън граница, не беше прието от парламента.

Поправката беше внесена между първо и второ четене на Закона за българските лични документи.

Тя предвиждаше новият личен документ да се издава на хората от български произход, които живеят зад граница и нямат българско гражданство. С него те трябваше ще могат да пребивават трайно у нас, както и да учат и работят на територията на България.

Предложението предвиждаше картата за български произход да не дава права, каквито имат само българските граждани, като правото на глас.

Юлиян Ангелов от ВМРО защити искането на патриотите като посочи, че Полша и Гърция са въвели подобни лични карти и са дали възможност на техните общности свободно и без виза да пребивават на тяхна територия.

"Да подкрепим тези наши сънародници от Молдова, Украйна, Северна Македония, Косово, Сърбия, те не са малко, а милиони и може би повече, отколкото са българите в България", призова той.
 
С приетите промени в закона депутатите смениха правилата за открадната или изгубена лична карта. Вече, ако тя е била обявена за невалидна, няма да може отново да се обяви за валидна.

Целта от една страна е да се преустанови практиката веднъж обявени за невалидни български документи за самоличност, отразени в информационната система, поддържана от МВР, да бъдат възстановявани като валидни след отпадане на причината, поради която са били обявени за невалидни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase