Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Парламентът вдигна тавана на бюджетния дефицит. Това стана с окончателното приемане на промените в Закона за публичните финанси.

Прагът на дефицит, който до момента беше 2 на сто от брутния вътрешен продукт, след поправките може да бъде по-висок –  3% или повече.

В проектозакона за държавния бюджет за 2021 г. пък е записано, че разликата между приходите и разходите ще бъде 5,51 млрд. лева или над 4,4% от прогнозния БВП за годината.

През април заради коронавируса и последвалата икономическа криза Европейската комисия разреши на всяка страна от ЕС да има право временно да прехвърля 3-процентния дефицит в бюджета си.

С промените в Закона за публичните финанси се променя и преразпределителната роля на държавата, като тя може надвишава 40% от БВП.

Целта е да се изключат разходите, извършвани от сметки за средства от Европейския съюз, включително и по други международни програми и договори, които са с режим на сметки за средства от Европейския съюз, от обхвата за максималния размер на разходите по консолидираната фискална програма, който не може да надвишава 40 на сто от брутния вътрешен продукт, с цел да не се ограничава усвояването на средства от европейските фондове и програми.

На практика това ще доведе до премахване на ограниченията за усвояването на парите от европейските фондове и от Плана за възстановяване на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Сата НАТО

преди 3 години

Кво беше тва тьпо заглавие????

21

Таванът на Бюджета

преди 3 години

разликата е че внуците на едни ще плащат кражбите на дядовците на други.

20

Анонимен

преди 3 години

ЩЕ КРАДЕМЕ ЯКО!

fallback