Снимка: БГНЕС
fallback

Депутатите приеха на първо четене изцяло нов Закон за виното и спиртните напитки. Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

В мотивите си правителството посочва, че новият закон е продиктуван от необходимостта да се гарантира развитието на лозаро-винарския сектор, а то идва в изпълнение на препоръки от Европейската комисия.

Основната промяна е, че контролът ще премине от Министерството на земеделието към Министерството на икономиката.

От БСП, ДПС и ОП възразиха срещу това, а от ГЕРБ поеха ангажимента между първо и второ четене на бъде внесена поправка, с която старият режим да остане в сила и след окончателното приемане на новия закон.

Очакванията от новия закон са да бъде постигнато възвръщане на традиционни пазари на вино и установяване на нови в рамките на единния пазар на ЕС и по света, както и да се създадат ясни, прости и ефикасни правила, осигуряващи баланс между търсенето и предлагането в лозаро-винарския сектор. Очакват се още ограничаване на нарастването на броя на новите лозови насаждения, актуализиране на методите за лабораторни анализи, както и предотвратяване на нелоялни практики, постигане на прозрачност и конкуренция на пазара при производството на спиртни напитки и винопроизводството.

Етикетирането и представянето на лозаро-винарски продукти, придружителните документи за превоз на лозаро-винарски продукти на територията на страната или на друга държава - членка на ЕС, както и предоставянето на специална гаранция при внос на лозаро-винарски продукти са хармонизирани с правото на ЕС. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 3 години

Мутрите пак ще ни прецакат.

5

Анонимен

преди 3 години

До Михаел-------------------------------Риоха отлежало в дъбови бъчви 3 г е "ризерва",а още 2 г в бутилки е "гран ризерва". И струва 15-20 пъти повеч от твоето. Така че драги ,ти пиеш некачествено вино.

4

Михаел

преди 3 години

В България виното е много скъпо и с съмнително качество.В западна Европа има супер вина и то отлежали, на много добри цени.Аз лично пия Риоха,отлежало в дъбови бъчви от 2.50?

fallback