Снимка: БГНЕС

Посещението на президента Румен Радев в Естония, което трябваше да започне официално днес, след като вчера участва в инициативата "Три морета" в столицата Талин, е отложено, защото в последния момент е станало ясно, че е контактувал със заразен с коронавируса. Това стана ясно от изявление на естонския държавен глава Керсти Калюлайд във Facebook, публикувано на официалния сайт на институцията. Информацията беше съобщена и от руската информационна агенция "Интерфакс".

Още по темата

По-рано от прессекретариата на Радев съобщиха за отложеното посещение, но не обявиха този факт. В съобщението се казва само, че предвид състоялата се вчера среща, на която са обсъдени темите от дневния ред на двустранните отношения, както и на инициативата "Три морета", двамата държавни глави са взели в телефонен разговор решение за отлагане на посещението, "поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма".

По-късно обаче Керсти Калюлайд обяви:

"Срещата на върха, която се проведе вчера, може да се счита за успешна. Имахме време да проведем много работни разговори с българския президент Румен Радев. За съжаление, трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е поддържал контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония. След получаването на информацията в Естония са взети всички необходими мерки и българската делегация е изолирана в хотела. Затова държавният глава на България не участва във вчерашната вечеря на инициативата "Три морета". Говорих по телефона тази сутрин с президента Радев и се съгласих, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка".


 

Коментари Напиши коментар

49

ИМПИЙЧМАНТ ВЕДНАГА

преди 1 година

Изритаха го като мръсно коте.Спотайвал се е ,не е казал за контакти вирисоносител.Заприщват ги в хотел и в пълна изолация до тръгване за БГ.

48

Не бойте се

преди 1 година

КанаРачева ще го измисли

47

Анонимен

преди 1 година

Радко нищо не е отложилИзритали-са го като мръсно-коте.