Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не може да се мисли само в перспектива на полагане на тръби и на асфалт, защото не само това е бъдещето, смята президентът Румен Радев.

Заради това той съобщи, че ще предложи нови приоритети за инициативата "Три морета".

Още по темата

Според българския държавен глава инициативата би спечелила от включване на образователната и научна свързаност като приоритет.

Инициативата обхваща държави със сходно историческо наследство, с близки проблеми, с които се сблъскват в бъдещето, и е нормално и логично заедно да инвестираме в това бъдеще. Основната цел на инициативата е развитие на енергийната, транспортната и дигиталната свързаност, но не мисля, че нашите амбиции трябва да се изчерпват с тази цел. Затова, поемайки домакинството на тази инициатива, която е президентска, от следващата година, смятам да предложа и нови приоритети, заяви Радев преди участието си в Талин в срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета", цитиран от БТА.

Според него инициативата би спечелила от едно концептуално разширяване и включване на образователната и научна свързаност като приоритет.

„Да, инфраструктурата е важна, но ако искаме да имаме икономика на бъдещето, трябва да вложим в научна и образователна свързаност, в изграждане на капацитет, на свързаност между наши млади научни екипи, организации, университети, защото не гледам на инфраструктурната свързаност като на цел. Тя по-скоро е средство за постигане на голямата цел. А тя е постигане на висок, устойчив икономически растеж и сходен жизнен стандарт с развитите европейски страни, базирано на ускорен преход към зелена и дигитална икономика. А това не става само с асфалт и тръби“, коментира президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase