Снимка: БГНЕС

Политическата криза у нас коментира зам.-председателят на ПГ на движението Йордан Цонев.

"Хората на ДПС са пометени от тази власт. Няма нито един назначен човек от ДПС", обясни той пред Нова тв.

Реакцията му бе по повод на твърденията на опоненти и протестиращи, че партията управлявала заедно с ГЕРБ.

"Кадри на ключови постове бяха изгонени, само защото са членове на ДПС. Какви глупости говорят тези хора?", пита Цонев.

Той коментира и независимостта на съдебната система. „Независимостта е важно условие за правилното й функциониране. Законодателството, което приехме, предвижда отчетност на главния прокурор на всеки 6 месеца. Първият такъв е след 10 дни", каза още Цонев.

"Приемаме препоръките на Венецианската комисия на европейските доклади, претворяваме ги в законодателство и не даваме време да видим дали механизмите са правилни. Веднага ще ви дам пример. ВСС се раздели на две. Колко време функционира той, че веднага го нападнаха? Когато говорим за реформа в съдебната система, трябва да сме наясно, че трябва време, за да видим дали тя действа", коментира депутатът.

Йордан Цонев направи коментар и по темата с политическата криза у нас."Войната между Борисов и Радев започна междуличностно. Тогава предупредихме, че това ще доведе до инстуционална война, която ще разклати държавността, ще отслаби доверието в институциите и ще доведе до политическа криза. Това е цитат от наша констатация, направен преди 3 години. Можете ли да си представите колко рано ДПС е видял потенциала на конфликта?", поясни той.    

Относно аферата "Апартаментгейт", Цонев заяви следното. "Не разсъждавам извън контекста на доказателствата. Да коментираме неща, които вършат следствия,прокуратара, съд, означава да си влязъл в детайлите, аз не съм. Откога вярваме на Цветанов? Той е известен с лъжите си. Няма нищо вярно в думите му".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase