Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Минималният дневен размер на обезщетението за безработица ще се повиши от 9 на 12 лв. от 1 октомври 2020 г., което прави ръст от 33%.

Oще по темата
Увеличението ще се отрази благоприятно на между 30 000 и 33 000 безработни средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, които бяха одобрени от правителството, съобщиха от пресслужбата на МС.

Паралелно с нарастването на минималния размер на обезщетението за безработица, от 1 октомври срокът за получаването му ще се удължи от 4 на 7 месеца. Промяната ще важи за обезщетенията, отпуснати след 30 септември, както и за отпуснатите по-рано, чийто срок не е изтекъл към 1 октомври. Новата разпоредба ще се отрази положително на между 13 000 и 15 000 души средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември.

Двете мерки са част от пакета социално-икономически мерки на правителството във връзка с възникналата ситуация поради разпространението на COVID-19, чрез които се цели осигуряване на подкрепа на безработните лица в условията на пандемия. За тяхното изпълнение ще е необходим допълнителен разход в размер на 14 млн. лв. за 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

До номер 6

преди 3 години

Какво значи уволнен заради кризата? Ако е съкратен ще получава пари една година, като през това време може да работи на заплата 609 лева и да си взема и обезщетението. Ако пък почне работа на заплата над минималната, мястото му на ТБ се пази една година. Ако през тая година отново остане без работа, ще си дополучи обезщетението. Абе четете го тоя кодекс, не бъдете овце.

10

Дебил депутат

преди 3 години

Ей не се наядоха тия безработни 9 лв им било малко,че 12 лв вече ще вземат!

9

Анонимен

преди 3 години

Ау 12лв ами да им замесем пасти да се почерпят по две падти 12лв

fallback