Снимка: БГНЕС

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова депозира в парламента проекта за промени в Конституцията. Днес БСП отказаха разговори с ГЕРБ по проекта, засега от ДПС се въздържат от коментар, единствено от ОП изразяват подкрепа. Как изглежда предложението на ГЕРБ през погледа на юристите?

"Моето категорично мнение е, че Конституцията не се нуждае от промяна, нова Конституция не ни е необходима. Тази Конституция е преминала много сериозен мониторинг на европейските институции и на Венецианската комисия и категоричното мнение е, че тя отговаря на демократичните стандарти", каза в студиото на Bulgaria ON AIR бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Той обясни, че има текстове в сегашната Конституцията, които могат да бъдат рационализирани.

"Предложеният проект на ГЕРБ възпроизвежда 94% от текстовете на действащата Конституция. Опасно е да говоря по конкретни текстове, за да не им давам безплатно консултации. Опитите на част от тогавашното СДС да делегитимират Конституцията не са от вчера, а буквално от влизането ѝ", подчерта проф. Киров.

Той допълни, че тогава подходът при изработване на Конституция е бил различен - с Национална кръгла маса с представители на различни политически партии. "Моментът тогава беше преломен, трябваше да бъде извървян един дълъг път към демокрация и нова икономическа система. По предложение на Стоян Ганев беше взето решение Конституцията да бъде приета от Велико народно събрание. Всяка от политическите сили, представени в парламента тогава, представи свой проект, а сега подходът е друг", отбеляза бившият конституционен съдия.

По думите му, ако депутатите станат 120, това би променило характера на политическото представителство в страната. "Българският парламент е еднокамарен, никога не сме имали две камари. Ако се погледне каква е нормата на представителство в другите парламенти, ще се види, че нашите депутати въобще не са много", категоричен бе проф. Пламен Киров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase