Общ преглед
Докато депутатите са във ваканция през целия август, с изключение на четвъртък, когато ще заседават извънредно, работници местят обзавеждането от сградата на Народното сърание в бившия Партиен дом.

От есента депутатите ще заседават в новата зала на Народното събрание. Първото им заседание там ще е на 2 септември.

Още по темата
След преместването настоящата сграда на парламента, на която има надпис "Съединението прави силата", ще се ползва за официални събития.

Ремонтът на бившия Партиен дом струва на данъкоплатците над 44 млн. лв.

Идеята за преместване на пленарната зала е от близо 25 години, когато негов председател бе акад. Благовест Сендов.

За преустройството пари отпусна вторият кабинет на Бойко Борисов, като очакванията тогава бяха цената на ремонта да бъде около 25 млн. лв. През годините сумата набъбна значително.

Новата пленарна зала е под стъклен купол. Неговата площ е около 500 кв. метра, а стъклопакетът - с два или три плекса, UV защита, филми за звукоизолация и акустика. Местата за депутати са 270. Креслата са сини като в Европейския парламент.

Народните представители ще разполагат с повече място за работа на банките (около 98 см), за да може да ползват лаптопи или таблети.

Ръководството на парламента ще стои на президиум, където има седем места. До него има места за Министерския съвет, президента, вицепрезидента и патриарха на Българската православна църква. Отстрани зад стъклени тераси има места за официални гости.

Официалният вход ще бъде откъм Ларгото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар