В 8 часa тази сутрин бе сложено началото на национален протест на игралната индустрия срещу промените в Закона за хазарта. Те бяха внесени в парламента на 16-и юли и се очаква да бъдат приети в четвъртък в Народното събрание.
 
Според Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България и Българската гейминг асоциация били внесени два проекта - на група депутати от ГЕРБ и на групата на Обединени патриоти, но на второ четене щял да се гледа трети вариант.
 
"Приетият законопроект бе приет тихомълком, без заинтересованите лица да се запознаят с него. Този проект е силно лобистки и вероятно подготвя пазара за нов голям оператор", заявиха в своя позиция двете организации и допълват, че с приемането на този вариант регулаторния режим се заменя с монопол.
 
Недоволните смятат текстовете за лобистки и ще засегнат предимно малките и средните компании, и ще оставят без работа хиляди хора.
 
Като пример се посочват изискванията за реално внесен капитал от 3 млн. лева за казина и 1 млн. лева за игрални зали, както и и нововъведените такси от по 1 млн. лева за казино и 500 хил. лева за игрална зала. Наред с това операторите ще са длъжни да заплащат и дължимите данъци, осигуровки и други плащания.
 
Според сдружението и асоциацията в бранша са заети близо 30 000 души, като голяма част от тях ще бъдат освободени от работа, ще се затварят и обекти.
 
В София работещите в бранша се събират пред парламента. Ситуацията там е спокойна, няма засилено полицейско присъствие. Движението по булеварда пред сградата на Народното събрание се извършва нормално.
 
Националният протест е планирано да се проведе в още 36 града в страната. Очаква се утре спорните според бранша текстове да бъдат гласувани в пленарна зала.

Коментари Напиши коментар

27

Lulu

преди 2 години

Бе говорете си, говорете, само миналата седмица съм плюс пет бона точно от "нагласените" ви казина. Верно, хиляда ги върнах обратно чрез загуба, ама пак се спрях на плюс четири хил. Нямам заеми, дългове,, ипотеки и тн., играя си за кеф. Кво са ви виновни казината, че има болни хора дето си проиграват живота? То и от пиене умират всеки ден тия без мярка, *** не виждам да сте се разпищяли срещу ракията

26

k.

преди 2 години

Нямате избор да не си плащате разходите като вписан работодател на к*рпиетата.. нали така! Факт че се пускат хора без лични карти не навършили 18 год, най дребният проблем! Факт че зарибявате наивните хора с навъртяни машинки..да говорим на софтуерен език? Фалшиво подбрани печалби уж в полза на клиента,томболи итн индиректно направо психически подстракавате така е подучен и персонала! На определени клиенти се казва тая машинка ще спечели Пенчо набута в нея 1к пари играй.И куп още измами.СТИГА ВИ

25

Анонимен

преди 2 години

Също така да допълня:4. Ако хазартът е "вреден", то по тази логига да спрат производството и продажбата на алкохол и цигари...