В 8 часa тази сутрин бе сложено началото на национален протест на игралната индустрия срещу промените в Закона за хазарта. Те бяха внесени в парламента на 16-и юли и се очаква да бъдат приети в четвъртък в Народното събрание.
 
Според Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности в България и Българската гейминг асоциация били внесени два проекта - на група депутати от ГЕРБ и на групата на Обединени патриоти, но на второ четене щял да се гледа трети вариант.
 
"Приетият законопроект бе приет тихомълком, без заинтересованите лица да се запознаят с него. Този проект е силно лобистки и вероятно подготвя пазара за нов голям оператор", заявиха в своя позиция двете организации и допълват, че с приемането на този вариант регулаторния режим се заменя с монопол.
 
Недоволните смятат текстовете за лобистки и ще засегнат предимно малките и средните компании, и ще оставят без работа хиляди хора.
 
Като пример се посочват изискванията за реално внесен капитал от 3 млн. лева за казина и 1 млн. лева за игрални зали, както и и нововъведените такси от по 1 млн. лева за казино и 500 хил. лева за игрална зала. Наред с това операторите ще са длъжни да заплащат и дължимите данъци, осигуровки и други плащания.
 
Според сдружението и асоциацията в бранша са заети близо 30 000 души, като голяма част от тях ще бъдат освободени от работа, ще се затварят и обекти.
 
В София работещите в бранша се събират пред парламента. Ситуацията там е спокойна, няма засилено полицейско присъствие. Движението по булеварда пред сградата на Народното събрание се извършва нормално.
 
Националният протест е планирано да се проведе в още 36 града в страната. Очаква се утре спорните според бранша текстове да бъдат гласувани в пленарна зала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase