Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не комисия с участието на МВР и ДАНС, а еднолично началникът на НСО ще решава на кого да бъдат назначавани гардове за охрана. Тази поправка в закона за службата внася мнозинството в парламента след скандалите около служители на НСО, които влязоха в спречкване с бившия правосъден министър Христо Иванов и реакцията на президента Румен Радев, който се оплака, че реално не ръководи и не контролира службата, която е на негово подчинение.

Още по темата
"Решенията ще се вземат с акт на началника на службата, утвърден от президента", обясни депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров.

С промените, които внасят управляващите, се регламентира новия начина на вземане на решения за степента на опасност на охраняемите лица.

Те предвиждат началникът на НСО да взима решенията, като ще изисква информация от ДАНС, МВР, Държавна агенция "Разузнаване", "Военна информация".

"Срокът за предоставянето на информацията, редът за предоставяне, участието на органите, ще се уреждат с правилник за прилагането на Закона за НСО", допълни Лазаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase