Снимка: Pixabay
fallback

България няма основание да реагира на евентуалното решение на турските власти да променят статута на „Света София“ от музей на джамия, докато не се произнесе ЮНЕСКО. Това обясни вицето Томислав Дончев по време на парламентарния контрол.

Oще по темата

Едва след като на сесия на ЮНЕСКО бъде обсъден този проблем, България може да вземе решение да реагира.

Дончев обясни, че решението на турската страна да се промени статута на „Света София“ от музей на джамия се очаква да бъде взето след две седмици.

Той допълни, че е подадено искане да се установи дали подписът на Мустафа Кемал Ататюрк, с който „Света София“ е обявена за музей, е бил истински или фалшив.

Това не е първото такова искане, но до момента всички такива жалби са били отхвърлени от Върховния съд на Турция, каза още вицето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Анонимен

преди 3 години

Разследването с предрешен резултат на не/автентичността на подписа на Мустафа Кемал Ататюрк, макар и носещо политическия патент на Ердоган, е един ход в толкова познатия на съвременния българин герберски стил на управление с ивангешевска специфика. Този ход показва колко много Българан Галантът е прихванал от турците по време на петвековното им присъствие.

72

Албен Ма ов

преди 3 години

Големи сте професорЕ тук.Като превземете Истанбул правете каквото искате, а тук само локуми можете да разтягате.

71

Анонимен

преди 3 години

ЮНЕСКО и ООН , отдавна обслужват интереси !!!! А що се отнася до НАТО и ЕС :) Аз поне Не познавам, някий познат или във разговор със не познат , ааа и вкл. и Аз да сме разбрали от това членство ....и да ги има и да ги няма все едно ......

fallback