fallback

Парламентът прие на първо четене намаляването на ДДС за ресторантите и книгите. "За" гласуваха 107 народни представители, 68 се въздържаха, а 1 гласува против.

Търсеният ефект е намаляване на цените на стоките. За съжаление, според мен, намаление на цените не може да се очаква, няма да има ефект и за подпомагане на самия ресторантьорски бранш. Само повече клиенти може да са в помощ на брашна, но сега страхът, който е вече във всички нас, няма да доведе до масово посещение на заведенията. Това каза за "Денят ON AIR" депутат от БСП Димитър Данчев.

По думите му е имало настояване Менда Стоянова и Владислав Горанов да представят предложението за по-ниско ДДС.

"Предложението за това дойде след срещата на Бойко Борисов с представители на бранша, вероятно заради възможността от протести. Ние си задаваме въпроса - как ще се закърпи бюджетът до края на годината.. Единственото, което можеше да поевтинее, след намаляване на ДДС, са лекарствата", допълни той.

Според Данчев сме една от малкото страни, в които няма диференцирана ставка за книгите.

"Подобни мащабни данъчни промени са по метода на пробата и грешката. От другата страна стоят хора, бизнес, които очакват да имат прогнозируемост", каза още народният представител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 3 години

Goliam problem daje mi e tosi namalen dds...samo edin korem imam, a pensiata celi 185, 00 bg leva. kak da poharcha tesi tolkova mnogo pari?!...to pone da dignat dds na hranitelnite stoki i da stane 69 procenta...

8

Анонимен

преди 3 години

А вие пак не излизайте от кръчмите и им пълнете гушите. Аз на кварталния кръчмарин съм му казал, че ако бирата не падне поне 20ст- няма да му стъпя, ще си купувам кенчета от 0,99лв и ще си ги пия на пейката пред вратата на ресторантчето му

7

Иван

преди 3 години

Тъй като ДДСто влиза в крайната цена,а щом при неговото намаление,тя няма да се намали,означава,че печалбата ще се увеличи.Мярка показваща,че с това се цели поощряване на собственика и то за сметка на държавата от намаления данък и за сметка на потребителя.Да оставим настрана и факта,че реално ДДСто при ставка от 20% не носи в хазната тези 20% ,а помалко,тъй като когато има посредници,а то винаги има,на всички се връща данъка ,платен при покупката.А трябва да се стимулира крайния потребител.

fallback