Снимка: YouTube

"Ние сме държавата, която първа започна и с Договора за добросъседство направи възможно да се говори изобщо за присединяване към ЕС на нашите мили братя и сестри", така премиерът Бойко Борисов коментира появилата се информация в Северна Македония, че България блокира пътя им към Европейския съюз.

В интервю пред македонската телевизия "Сител", Борисов заяви, че всичко сега е в ръцете на македонците.

"На последния Европейски съвет говорихме максимално да подкрепим Северна Македония и Албания, така че всичко е в ръцете на македонците. И второ - направихме абсолютно всичко да ви подпомагаме, в следствие на което тръгна и процеса с Гърция. Защитавал съм ви в Европейския съвет по всякакъв начин, когато дори не искаха да ви включат в преговорите", категоричен бе премиерът на България.

Той дори се пошегува: "Ние на какъв език говорим сега с теб? При теб кой е преводач? При мен кой е преводач? Ето това е нещо, което много спъва Балканите. Имаме толкова много история, че тя ни е в повече", каза Борисов на интервюиращия от "Сител". Журналистът обаче не отстъпи: "Езикът не е история. Например, Вие признавате, че официален език на македония е македонският език."

"Ние признаваме това, което е по вашата конституция", отвърна Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase