Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

За оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова настояват Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изпратиха писмо до премиера с искане за оставката на енергийния министър Теменужка Петкова.

Причината за гнева на работодателите са промените в Закона за енергетиката, който урежда условията и реда за възстановяване на суми на крайните потребители от „Булгаргаз“ ЕАД.

„Свидетели сме на намерение да се отклонят в неизвестна посока 45 млн. лева от индустрията на България в момент, когато икономиката е поставена на колене заради извънредното положение в България и редица страни от ЕС и останалия свят! Това бе заявено днес в прав текст от министъра на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание – средствата да не ни бъдат възстановени с изричен текст в Закона за 1-во тримесечие на 2020 година“, посочват работодателите в декларация до премиера Бойко Борисов.

Според тях това не са от бюджета, а на индустрията.

„Газпром“ върна тези пари за надплатени сметки на „Булгаргаз“. Следователно трябва да ни се възстановят за периода 5 август 2019 – 31 март 2020 година“, смятат от бизнеса.

Те настояват Петкова да си подаде оставката, защото според тях има опит за отклоняване на огромен паричен ресурс, който следва да бъде възстановен на предприятията, за проява на изключителна некомпетентност и в известна степен на арогантност и незачитене на интересите на бизнеса в период на криза.

„Индустрията в България категорично настоява промишлените клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и закупували газ от „Булгаргаз“ ЕАД по двустранни договори, да бъдат включени и в обхвата на клиентите, на които ще бъдат възстановени средства и за периода 1 януари 2020 г – 31 март 2020 г., а не само за периода 5 август 2019 г. – 31 декември 2019 г. Именно през първо тримесечие следва да ни се възстановят 45 млн. Лева.“, пишат работодателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Нищо ново

преди 4 години

До Анонимен 25: По кражби ГЕРБ нямат равни във вселената.

41

Анонимен

преди 4 години

Българският работодател ще си отхапе *** съвсем сам

40

Професионалист

преди 4 години

Теменуго,кога ще намалите цената на природния газ на метан станциите? Изхвърляйте се с Бай ***,а 01.04 отдавна мина,г-Гешев какво чакаш,действай!

fallback