Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Част от разходите, свързани с изплащането на допълнителните възнаграждения на тези медицински лица, които работят на първа линия, ще могат да бъдат изплащани от Европейския социален фонд“. Това обяви в интервю за БНР финансовият министър Владислав Горанов, говорейки за решението да се дават по 1000 лева допълнително на месец на медиците, борещи се с коронавируса. Пак с европари ще бъдат покрити и част от разходите за закупуване на техника и апаратура от страна на Министерството на здравеопазването.

Още по темата

На въпрос за взетото от парламента решение при приемането на закона за извънредното положение за налагане на таван при ценообразуването на стоките, той посочи, че е учуден от него.

Според него тази мярка за пределните цени на стоките щяла да доведе до повече дефекти, отколкото до ефекти.

"Не смятам, че този текст, предложен от БСП, е полезен. Бих предложил след обнародването на закона за извънредното положение, ако се стигне до подобно решение, максимално бързо да се преразгледа, защото подобни мерки, дори в криза като тази, са неработещи. Те по-скоро могат да доведат до проблем с недостиг на предлагане на определени стоки, отколкото да решат несъществуващ на този етап проблем пред нашия пазар. Не го харесвам този текст и не искам да действа", каза той в интервюто, което бе излъчено още преди държавният глава да обяви решението си да наложи вето върху текста.

Горанов изрази учудване, че депутатите от ГЕРБ са подкрепили текста, като предположи, че това е станало по някакви ирационални причини като запазване на кворума.

Бюджетът не може да замени икономиката, коментира още Горанов. Той призова работодателите да се замислят колко и какви работници ще освободят.

"Тази криза ще отмине и тогава, ако някой се е лишил от ценни кадри, после трудно ще възстанови бизнеса си", предупреди финансовият министър.

Според Горанов най-логично е първите, които да се възползват от възможността да получат финансиране, за да плащат заплати на служителите си, да са хотелиери и ресторантьори.

"Има грешно разбиране, че Европейската комисия ще раздава пари на държавите от ЕС. Това, което ЕК реши, е, че от началото на февруари вече разпределените бюджети от действащия програмен период по отделните оперативни програми могат да бъдат използвани за борба с коронавируса. Те ни казаха: "Вашите пари можете да си ги ползвате и ние ще ви ги признаем за допустими разходи, за всички мерки, които можете да докажете, че са за борба с епидемията". Това не са нови пари, не са допълнителни пари, които тя разпределя. Това са си нашите европейски фондове", категоричен беше министър Горанов.

Според него не може да се говори за мораториум върху кредитите. "Не приемаме този популистки ход, който може да влоши състоянието на търговските банки", предупреди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase