Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Българска фирма разработва от четири години микромолекула срещу различни типове коронавируси. За момента за нея има положителни отзиви от две лаборатории в САЩ и една в Белгия, където е изпратена за първа сертификация, информира Костадин Петков от София Тех Парк.

Oще по темата

Премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент да ускори процедурите с контактите си на европейско ниво и до два месеца можели да започнат клиничните й изпитвания.

По думите на Петков с целия си потенциал София Тех Парк е включен за решаване на проблемите, които възникват.
До края на годината, когато бъде пуснат суперкомпютърът, ще може да бъдат моделирани последиците от такива критични ситуации, съобщи още той.

Центърът за чисти технологии, финансиран с 24 млн. лв. от правителството и от Брюксел, е разработил активен въглен, който е отпаден продукт от костилките на кайсии, обясни проф. Павлина Долашка. Той се използва в защитните маски и ще може да бъде предоставен на производителите.

Разработка има и на Института за полимери, съобщи председателят на БАН акад. Ревалски.

Премиерът Бойко Борисов каза, че се надява днес или утре да започне производството на защитни облекла. Два ТИР-а с маски трябва да дойдат довечера от Турция, което е жест на приятелство към България, защото те имат забрана за износ, коментира Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

доктор

преди 4 години

ЛЕКАРСТВОТО Е----ПРЕПЕЧЕНА ЛЮТА ЧУШКА ДОМАШНА РАКИЯ--50 гр ---50 грама

18

Анонимен

преди 4 години

ха ха ха ха е не ,няма такава държава

17

Цената

преди 4 години

на активния въглен вече се доближава до цената на диамантите, а цената на маски за еднократна употреба до цената на дрехи и обувки - някои май пак ще спечелят.

fallback