Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Хиляди мигранти се опитват да преминат към Европа. Гръцките власти удвоиха патрулите по проблемните точки на източните си граници, а страната спира да приема молби за убежище.

Евродепутатът Адрей Ковачев заяви в "България сутрин", че лидерите са единни, че няма да допуснат втора мигрантска вълна към ЕС, за която да е неподготвен, както се случи през 2015 г.

"ЕС ще даде всички възможни средства, помощ - в личен състав, финансови, ако е нужно на страните, които са на първа линия - България и Гърция, за да се предотврати нерегламентираното преминаване на европейските граници. Това е ясното желание на лидерите на страните членки", коментира  той.
Oще по темата

Според него всички опити да се намери политическо решение за кризата в Сирия са блокирани от режима на Асад, който е на власт само благодарение на подкрепата на Русия.

Той заяви, че ЕС трябва да помага и да прави всичко възможно, за да се намери такова решение, за да няма хуманитарна криза за хората, които са подложени на бомбардировки, студ, глад и мизерия.

"Ние призовахме Турция да спазва споразумението, което постигна с ЕС, и от наша страна ние да продължим да ѝ помагаме за справянето с тези 3,7 млн. сирийски бежанци, които се намират на територията ѝ. Трябва да изпълним нашия ангажимент и Турция трябва да изпълни своя - да не злоупотребява с тази криза", категоричен бе евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

На този фон Бойко Борисов ще проведе среща с президента на Турция Реджеп Ердоган в Анкара. Във фокуса на разговора им ще бъдат обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите.

"Ние сме съседи. Винаги сме казвали, че сме за добри отношения с Турция, с полицията, с разузнавателните служби за предотвратяваме на възможности да преминават терористи към територията на ЕС. Очаквам, че Борисов ще препотвърди ангажимента на ЕС към Турция по отношение на финансирането", коментира Ковачев.

Евродепутатът бе категоричен, че европейските лидери ще направят всичко възможно, за да не се повтори кризата от 2015 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

КРАЙ

преди 3 години

НА ХОД Е ТЕЖКАТА ВОЕННА ТЕХНИКА ЗА ЗАЩИТА НА ГРАНИЦИТЕ НА ГЪРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ.РЕКЕТА НА ПУТИН, АСАД И ЕРДОГАН СВЪРШИ!БАЛКАНИТЕ СЕ ОБЕДИНЯВАТ, ПРЕД ЗАПЛАХАТА ОТ НОВОТО РОБСТВО.

26

До 18

преди 4 години

Па много си скромен бе,човек.Ти искаш нормални за цивилизован човек неща, че и работа ще поискаш. Ама те искат и друго, според техните ценности, което изключва работа.Иначе казано - рахат и забавления по техните тертипи.

25

анонимен

преди 4 години

Лили, Брад е дърт, идвам аз на яхтата!

fallback