Вчера главният прокурор Иван Гешев изиска от ДАНС да извърши пълна проверка на целия приватизационен процес, след което ще последва контрол на отговарящи за това министрества, агенции и други ведомства.

Приватизацията е извършена набързо и "под масата". Съпроводена е от съмнителни процедури. Това и още по темата коментира проф. Ганчо Ганчев, макроикономист и преподавател в ЮЗУ, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Смисъл от ревизия в приватизацията е от гледна точка на изясняване на случилото се. Реална ревизия е невъзможна. Изтекъл е срокът за обжалване на съответните операции. Може да се направи оценка на загубите и положителните страни на отделните форми на приватизация".

Проф. Ганчев смята, че няма нещо скрито в процеса по раздържавяване, но определени нарушения са останали без наказания."Има недостатъчно изясняване на същността на случилото се при приватизацията", смята той.

"Едната гледна точка в началото на прехода е била, че трябва да се започне с приватизацията и след това да се премине към либерализация на цените, а втората теза - че трябва да се стартира с пазарна основа на икономиката и след това приватизация да е постепенна. Страните, преминали към постепенна приватизация, спечелиха стратегически", добави още макрроикономиста.

Ганчев обясни каква е идеята на понятието asset stripping и това е, когато една компания е силно подценена, тя се изкупува, за да бъде разпродадена. "Бяха разпродадени предприятия на много ниски цени в страната. Идеята бе да се продава всичко на най-ниска цена възможна най-бързо. Идеолог на този тип приватизация бе покойният Александър Божков", каза той.

"Правителството на Иван Костов отказа да търси стратегически инвеститори за предприятията. Имаше необмислена работническо-мениджърска приватизация".

Проверката също така ще обхване и извършването на плащанията по всички приватизационни сделки. Според Ганчев в този случай малко вероятно е целта да е свързана с търсене на незаконни средства и "мръсни пари", а по-скоро да се открие дали изобщо са извършени подобни плащания.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase