fallback

Преди години имаше проблем с боклука в Италия и цели влакови композиции отпадъци се транспортиха в Германия, но гражданите почти не разбраха. Нито имаше замърсяване на околната среда, нито вредни емисии. Просто там има нужните съоръжения. Това коментира в предаването "Брюксел 1“ бившият екоминистър, а сега евродепутат, Искра Михайлова.

Тя е категорична, че е по-евтино да се транспортира отпадък, отколкото да се инвестира в съоръжение за унищожаване или преработка на отпадъка.

"Някои страни не инвестират в това, бизнесът плаща за да си транспортира отпадъка. Ние имаме проблем със собствения си отпадък“, добави Михайлова.

Според новите изисквания на ЕС, страните членки трябва да депонират много по-малко количество отпадък, така че оттам идва проблемът в много държави в ЕС – те се чудят къде да си изпратят отпадъците, смята тя.

България приема този отпадък, защото решението е било взето, защото български фирми са декларирали, че могат да обработват отпадък.

"Могат ли наистина? Категорично не! Като гледаме планините от отпадъци, явно не всички могат“, заяви Искра Михайлова.

Коментари по тази и още теми – гледайте в предаването ''Брюксел !'', събота, от 17.30 часа, по Bulgaria on air!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

вмдигнете цените

преди 4 години

Значи таксите за транспортиране на бок луци трябва да се вдигнат така, че да станат поне равни на цената на преработката. Иначе никой няма да строи съоръжения за преработка, всички ще транспортират. Ожулете ги с цените за транспорт.

13

тя

преди 4 години

Вече не се чудят ,къде да си изпратят отпадъка ! Има "*** " в Европа - БГ

12

Анонимен

преди 4 години

95% от стоките в магазина не ги използвам и никога няма да се сетя да ги използвам. Решението е просто, никакво разнообразие, така ще се ограничи производството.Не е нужно да избирам от 30 вида. Проблема е че се търси прогрес и разнообразие за да се изучат всички възможностти и вероятности, но се ликвидираме със сигурност и то по-разнообразен начин.

fallback