Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg
fallback

Парламентът одобри окончателно промените във валутния закон, с които се изменя и Закона за Българската народна банка.

Oще по темата

По предложение на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ депутатите решиха, че считано от датата на участие на България в Механизма на обменните курсове - ERM II, курсът на лева към еврото вече няма да е фиксиран и ще подлежи на преговори с другите страни-членки, Дания и Европейската централна банка.

Управляващите увериха, че това е чисто техническа процедура.

Според управителя на БНБ Димитър Радев поправката е нужна, защото в противен случай процесът към присъединяване на България към еврозоната ще спре поради чисто процедурни причини.

За да се тушира създалото се напрежение, в края на миналата седмица, парламентът прие и решение, с което дават мандат на преговарящите да приемем еврото само и единствено, ако това стане при сега фиксирания валутен курс- 1.95583 лева за 1 евро.

Ако някоя страна от еврозоната иска нещо друго, то тогава преговорите ще спрат.

Приетите поправки предвиждат още митническите служители да имат права и на данъчни инспектори. Те, от своя страна, няма да могат да напускат страната с повече от 30 хиляди лева в себе си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Бонев

преди 4 години

За какви левове говорите. Един път приеме ли се еврото вече няма левове. Влизаш с фиксиран курс и всичко става евро, левове няма. А с какъв фикс ще е еврото спрямо другите световни валути не се знае, има икономика, политика, управление на страната, .......

71

Анонимен

преди 4 години

С колкото и приятели от Германия, Испания и Италия да разговарям всички ми казват-Не приемайте еврото.Загубих парите си имах да си купя апартамент а сега и за гараж не стигат.Всички изяли дървото само ние видиш ли няма.На кой ли да вярвам. На опит или думи

70

tribun

преди 4 години

Защо всички си мислят, че да има валутен борд е добре, имате ли представа за ограниченията които налагат борда и кой стои зад него.

fallback