Снимка: БГНЕС
fallback

Нищо от колекцията на Васил Божков не е изнасяно с чували. Министерството на културата подхожда изключително отговорно и работи не за първи път съвместно с полицията и прокуратурата. Всякакви хипотези и такива глупости, че се слагат в чували са несъстоятелни, съобщи на брифинг министърът на културата Боил Банов.

Към този момент колекцията не е иззета, не е ясно кога ще стане. Тепърва експертите ще подготвят и опаковат по специален начин изнасянето. Когато се стигне до този момент на изнасяне, ще се ползват депата на НХА. Там има специални условия, където ще се съхраняват, обясни министърът.

Oще по темата

Реакцията на Министерството на културата е след възмущение на бившия културен министър Вежди Рашидов, който в интервю заяви, че разследващите са се опитали в чували и кашони да конфискуват колекцията на свързаната с Божков фондация "Тракия".

Тази сутрин информацията за изнасяни антики в чували излезе от фондацията, която ги стопанисва.

"Инспекторатът към министерството има постоянни представители, реставратори от Националния исторически музей и Националната художествена галерия. Наша грижа е да опазим културното наследство без значение на кого е и на какъв адрес. Гарантираме, че всичко ще бъде опазено, проучено и съхранено“, увери министърът.

Предметите от колекцията на Васил Божков се изземват в присъствието на най-добрите експерти в България, коментира по-рано днес и говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Нагли

преди 4 години

Кои са "експертите", които спазват всички правила за пренасяне на антиките при кофискация - Банов, цитирай имената на специалистите, кой ръководи акцията? Темата е от обществен интерес.На всички е ясно, че лъжете. Защото този път не смеете да пуснете кирливия пиар материал от конфискацията по медиите. А от всички други "акции" пускате, нали? Гешев заснема всичките си "акции" с камери още от времето преди да стане ГП. Дайте да видим какво сте надробили този път?

52

Анонимен

преди 4 години

Banov laje, neka dokaje s video i snimki.

51

до к.53

преди 4 години

До АнонименПрофесорката от фондация "Тракия" казва истината. Не може за много ценни за фондацията, за колекционера, България и Европа експонати да се идва с чувалите и кошници. Това много прилича на 1922 г., когато селяните от Оранжевата гвардия на Стамболийски са "експроприирали" скъпоценностите на богаташите в София. Остава само някой прокурор или цивилен полицай да застане пред началника си с пълна кошница старини и с грейнало лице да докладва "Шефе, взехме ги антиките!"

fallback