Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Парламентът пусна СЕТА, въпреки острите критики на БСП и депутати от ОП.

Споразумението, което парламентът ратифицира на първо четене, предвижда пълно премахване на митата за 99 на сто от тарифните номера до 7 години, опростяване на митнически правила и процедури, както и правила за произход, чрез които се улеснява износът в Канада.

Oще по темата

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение e между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави членки, от друга. То е подписано на 30 октомври 2016 г. в Брюксел.

В по-голямата си част споразумението вече се прилага временно от 21 септември 2017 г., освен разпоредбите, свързани със защита на инвестициите, уреждането на спорове между инвеститор и държава, и разпоредби по отношение на защитата на интелектуалната собственост, заетостта и опазването на околната среда, които попадат под национална компетентност на държавите от ЕС.

В мотивите на Министерски съвет за ратификация на СЕТА се посочва, че това споразумение няма да наложи промяна в законодателството относно генетично модифицираните организми и не цели да отвори пазара на ЕС за генетично модифицирани организми. Вносителите смятат, че то няма да има отношение относно употребата на технологиите за проучване и добив на шистов газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 4 години

Продадоха ни. Сега или купуваме всеки *** или държавата е осъдена и пак го плащаме.

26

Анонимен

преди 4 години

До робКаква васал-територия, мало умнико ?Споразумението си е напълно реципрочно.

25

J

преди 4 години

Айде спрете се бе! То не бе ЗСУ, то криза с водата в Перник, то незачитане на протестиращи хора, то заядици с президента на страната, то мъка да се срине валутния борд, то сега това със СЕТА. Забравям със сигурност още някой зулум... Ама зорлем ли искат да бъдат изметени изведнъж от хората?!? Може да стане кърваво...

fallback