fallback

Народното събрание прие решение, според което финансовият министър и управителят на БНБ са длъжни да преговарят да влезем в ERM II и да приемем еврото при настоящия курс на лева от 1,95583.

Решението беше подкрепно от всички групи, освен от БСП. Но с какво не са съгласни от левицата?

Oще по темата
"БСП винаги със своите действия и гласувания е подкрепяла присъединяването на страната към Еврозоната. Това, което не подкрепяме, е начинът и подходът, по който се случват тези промени, които управляващите обясняват като формални и задължителни за приемането на страната в чакалнята на еврозоната", заяви депутатът от БСП Димитър Данчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него възможността за промяна на валутния курс от лева към евро е нещо изключително важно за всеки български гражданин, защото става въпрос за спестяванията на гражданите и фирмите. По думите на Денчев това, което беше прието в НС, противоречи на текста, който Менда Стоянова е внесла като промяна в закона за БНБ.

"Нашите юристи смятат, че двата текста, които са предложени в една или друга степен, се изключват. Заради това ние предложихме да се даде повече време г-жа Стоянова да оттегли своето предложение за промяна в закона за БНБ, за се даде повече време за по-широк дебат и да може двата текста да се преразгледат", допълни депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че предложението за промяна и членът, който се променя и касае един от устоите на валутния борд, идва от министереството на финансите и БНБ.

"Винаги, когато е ставало въпрос за страната ни за приема в Еврозоната, много от представителите на управлящите казваха, че България е с единия крак в нея заради валутния борд и фиксирания курс на лева към еврото. Това внася успоскоение у всички българи и всички у нас, че няма да се промени нещо съществено и няма да бъдат застрашени спестяванията на гражданите и фирмите", добави Димитър Данчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Нено

преди 4 години

ТИЯ ОТ БСП ДА СЕ ГРЪМНАТ... ЗАЩОТО ИЗОБЩО НЕ ЗНАЯТ КАКВО ИСКАТ.... ВСЪЩНОСТ ЗНАЯТ... ИСКАТ САМО ДА КРАДАТ

5

айде пътеката

преди 4 години

Ако ги слушаме тези, руската рубла ще измести долара като резервна валута.То бива некомпетентност бива, ама да си я признават на висок глас пред хората си е просто глупост.

4

закривай

преди 4 години

Пенсионните вноски са в левове. Никой разумен бъдеш пенсионер не би искал Жан Виденов и подобни на власт. БСП загуби пенсионерите и възрастните хора (които ходят да гласуват). Бандитите се спасяват кой как може . . . Вече няма и за кебабче на нашите мypгави братя.Скоро Kopни ще сложи катинара и ще отдаде офисите под наем.

fallback