Снимка: БГНЕС
fallback

Посланикът на Съединените щати у нас Херо Мустафа води високопоставена българска делегация в САЩ за разговори по енергийната диверсификация и доставките на втечнен природен газ. Това се съобщава на сайта на дипломатическата мисия на САЩ  у нас, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Уточнява се, че родната делегация начело с американския посланик ще посети Вашингтон и Хюстън, Тексас, а срещите на делегацията ще се състоят на 27 и 28 януари 2020 г.

В съобщението се изброяват участниците в делегацията. В нея освен енергийния министър Теменужка Петкова са и посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев, шефът на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева - Милева, проектната компания, която изгражда газовата ни връзка с Гърция, изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов,  председателят Управителния съвет на "Булгаргаз" Петьо Иванов, шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, Делян Димитров, който е член на борда на "Булгартрансгаз"; както и Наско Михов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Наред с тях са и представители на енергийното министерство - шефката на политическия отдел Росица Недялкова, на правния отдел - Мирослава Христова, както и Ренате Каменова и Лилия Благоева, които са старши експерти във ведомството. Към групата се включва и Иво Константинов, търговски съветник към посолството на България в САЩ.

Във Вашингтон те ще имат разговори със заместник-министъра на енергетиката на САЩ Марк Менезес, помощник държавния секретар на САЩ по енергийните ресурси Франсис Фанън, заместник генералния директор на Търговска служба на САЩ  Дейл Ташарски, зам.-помощник секретаря в Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Ганзър, както и висши представители на Съвета за национална сигурност на САЩ и представители на американската индустрия за втечнен природен газ.

По-късно енергийното ни министерство съобщи, че по време на работното посещение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и ръководена от нея делегация в Съединените американски щати са били обсъдени възможностите за развитие на двустранните отношения.

На срещите е било заявено, че по отношение на природния газ страната ни ще продължи да работи в посока диверсифициране на източниците и маршрутите за страната. България и Съединените американски щати имат широко поле за сътрудничество в областта на втечнения природен газ. 

По думите на министър Петкова до края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната. Петкова посочи, че от цялото потребление на природен газ в страната - 3 млрд. куб. метра, половината количество в размер на 1.5 млрд. куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани чрез доставките на договорените количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на втечнен природен газ.

През месец юни миналата година България получи своите първи доставки на американски втечнен природен газ. За миналата година доставките на втечнен природен газ за България са в размер на близо половин млрд. кубични метра.

Междувременно текстът на съобщението на сайта на американското посолство в София беше променен от - Посланикът на Съединените щати у нас Херо Мустафа води високопоставена българска делегация в САЩ, на "Посланик Мустафа придружава високопоставена българска делегация в Съединените щати".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

грозд

преди 4 години

продажници за зелена хартия !!!

75

Анонимен

преди 4 години

Разпродадоха територията и я изпразниха предварително

74

Анонимен

преди 4 години

Тъ па ко, ти колко Тесли си купи?И не ми носи вода от девет кладенеца. Има неща които едни държави правят най-добре и други които други държави правят най-добре.САЩ са изнудвачи - факт.Натресоха се в Ирак, Сирия крадат им петрола и без да питат никого си правят бази там. Казаха им да си идат, а те рекетират - ще се махнем, ама друг път.Така си действат от как ги има. Разбойници!

fallback