Общ преглед
Държавата
ще изработи механизъм за действие за нарастващия брой случаи на българи в чужбина, които имат проблеми със социалните служби на други страни заради децата си.
Още по темата
На този етап това, което съветваме всички български граждани, е да сезират Държавната агенция за закрила на детето. На нея са възложени координационни функции, обясни социалният министър Деница Сачева пред журналисти в МС.

Повод за думите й е поредният случай с отнетото от родителите му в Германия момиченце Катерина. Сачева обясни, че консулската служба в Германия работи изключително активно със семейството и се прави всичко възможно случаят да има успешен завършек.

Външният министър Екатерина Захариева посочи, че сигналът е получен на 9 януари по имейл. От 10-ти сме във връзка с родителите и с всички отговорни институции в Германия, оказваме пълно консулско съдействие, обясни Захариева.

Тя изрази надежда да се изясни обективната истина и да се защитят интересите на детето и семейството. На 21 януари се очаква да бъде първото дело в съда, като е поискан достъп на нашия консул до съдебното заседание.

Деница Сачева каза, че е изискала доклад от социалните работници по случая Галиче, след като стана ясно, че години наред убитата Андреа и брат й са били периодично без родителска грижа.

"Социалните работници не могат да знаят във всеки един момент кои български гражданин напуска страната и оставя своите деца", каза тя. По думите й демонизацията на социалните работници през последните 2 години блокира тяхната работа и прави така, че част от тях да изпитват притеснения да изпълняват задълженията си.

Междувременно се проведе протест пред посолството на Германия заради отнетото дете. В демонстрацията се включиха и близки, приятели и съграждани на майката, която е родом от Кубрат. Хората започват да събират и подписка в подкрепа на семейството.

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен 17
.....дето е български гражданин.Държавата трябва да привика консула на германия в софия.....Колко нощи аз пръцках, колко гащи изцапах - НЕКАДЪРНОСТ!

21

Анонимен

преди 1 година

ес колко по-бързо се разпадне толкова по-добре.Само и единствно.Дони Тръм и Америка ще вкарат гнусния европейски съюз на мястото.

20

Анонимен

преди 1 година

В нормалните държави е нормално като си немарлив, ,родител '' да ти отнемат детето. Дават ти детски и същевременно защитават децата от побой, извратеноост и морален тормоз. Като си го създал не означава че ти е боксова круша.