Снимка: БГНЕС
За повече смирение и по-малко политически конфликти призова шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова в декларация от името на партията в първия работен ден на НС за тази година.
 
Тя увери, че ГЕРБ има ангажимент да продължи да е фактор на стабилонст в политиката и генератор за развитие на страната.
 
"Хората показаха, че искат промяна, но не през радикализъм,а чрез работа и заради това тази година няма да има предсрочни избори, те ще се редовни през следващата година", отсече Дариткова.
 
Тя призова опозицията за съгласие по дългосрочни приоритети за страната.
 
Според нея, въпреки че през 2020 г. избори няма да има, вече се очертават контурите на напрежение между опозиция и управляващи, а за да могат да отговорят политиците на предизвикателствата, трябва да проявят воля за диалог.
 
Дариткова предложи няколко теми, по които е важно да има съгласие – образованието, развитието на водния сектор, промени в Изборния кодекс.
 
"Наясно сме, че от нивото на образованието зависи развитието на икономиката, на правосъдната система и ценностите на всяко общество, така че този основен приоритет трябва да бъде припознат от всички политически сили", призова тя.
 
По думите й освен за образованието мнозинството ще търси съгласие и по изграждането на модерна водна инфраструктура.
 
"Пред нас стоят редица предизвикателства в сферата, защото това е дълъг процес, политиките в това отношение не могат да са еднократни, тези усилия изискват постоянна приемственост", коментира шефката на ПГ на ГЕРБ.
 
Дариткова даде заявка, че управляващите ще внесат промени в Изборния кодекс и Закона за политическите партии, като ще настояват те да бъдат приети още през първата половина на тази година, за да са максимално отдалечени от редовните избори догодина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase