Снимка: МС
fallback

Решението да съм на откриването на "Турски поток" оставям на анализаторите, коментиращи защо един малък премиер е поканен на президентска среща. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти на правителствения терминал в София, след като се върна от Истанбул, където участва в церемония по откриването на газопровода „Турски поток“, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет

"Днес е един хубав ден. От сутринта пет сесии вървят в България. Присъствахте на откриването, защото това е един изключително важен ден за българо-американските отношения. Стратегически ден за следващите поне 10 години и то в размирно време за света.

Oще по темата

В рамките на един ден бяхме с геостратегическите ни партньори САЩ, бяхме и с нашите съседи. И с всички сме постигнали разбирателство и проекти, които носят просперитет, заяви Борисов..

"В този ден бяха отчетени и взети предвид и набелязани действия, не думи, които да оставят България на картата и в газоразпределителната система на Европа и в стратегическото ни положение и във всички други сфери: отбрана, сигурност, върховенство на закона, култура и за мен най-важното това е, че след като президентът Тръмп разпореди да се работи по падането на визите в България, вече се работи активно“, каза още Борисов.

"Днес Турция и Русия пуснаха своята част от „Турски поток“. Нещо, което навремето в България се говореше, че нито имат пари, нито технологични възможности. Те си го направиха и го пуснаха. Днес България подписа и стана акционер с 20% в терминала за втечнен газ заедно с Държавната енергийна компания на Гърция. България активно изгражда Интерконектора с Гърция и активно развива своята газопреносна система с така наречения „Балкански поток“, допълни още Борисов.

Министър-председателят поясни, че по време на двустранната си среща със сръбския президент, Вучич е казал, че и на сръбска територия потокът ще бъде наричан Балкански. „По този Балкански поток ще тече руска газ, азерска газ и втечнена газ, и всеки, който може да достави до тези газови магистрали в посока не само изток – запад, а и север-юг и обратното в зависимост къде цената е най-ниска“, каза Бойко Борисов.

Попитан от медиите за отношението на тримата президенти, с които премиерът Борисов разговаря днес в Истанбул, министър-председателят отбеляза: "Смятат ме за свой приятел – както и приятел на Тръмп, както и приятел на Брюксел. Защото всяко едно мое действие е подчинено първо на интереса на България и второ – на общността, която ние сме приели, че сме – ЕС и НАТО“. На трето място премиерът Бойко Борисов изтъкна доверието, което е от значение за развитието на двустранните отношения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Gg

преди 4 години

На *** и медицина не може да му помогне. ББПП

79

Анонимен

преди 4 години

Парцалев ,ти си луд.

78

Анонимен

преди 4 години

За приятел на кого?

fallback