Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поредната година, белязана от избори, си отива. Този път отидохме до урните, за да изберем кой да ни представлява в Европейския парламент и кой да вземе властта в общината, в която живеем.

На пръв поглед и двата избора са важни, но гласоподавателите отново наказаха политиците с пасивността си.

Ниската избирателна активност от години и на всички видове вот поставя под съмнение легитимността на властимащите. Въпреки това нищо не се променя.

БСП и през тази година се бореше да победи ГЕРБ и да я свали от власт, но и на евровота, и на местните избори, партията на Бойко Борисов спечели най-голямото доверие сред хората.

Изборната рулетка се завъртя още през пролетта и приключи през есента.

През февруари БСП бойкотира заседанията на НС решение на Националния съвет на партията, по предложение на лидера на БСП Корнелия Нинова, депутатите от левицата да напуснат парламента и да не участват в пленарните заседания и в работата на парламентарните комисии.

Решението бе мотивирано с несъгласие на приети промени в Изборния кодекс, като БСП постави три условия за връщането си в парламента - избор на нов състав на ЦИК, връщане на преференциите и ново обсъждане на машинното гласуване.

Впоследствие обаче БСП се отдаде на предизборна кампания.

Чак след като приключиха изборите на 26 май, когато изпратихме 17 представители в ЕП, социалистите се върнаха към нормалната си работа на законотворци.

След тримесечното им отсъствие, бяха посрещнати с шеги.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева първа ги поздрави с добре дошли  и предупреди всички да са търпеливи: “Чакайте, че то сега имаме много хора и ще претоварите системата, колеги. Те са ви забравили вече отпечатъка, господин Стойнев, затова малко по-настоятелно“.

А резултатите от евроизборите не бяха изненадващи.

В Европейския парламент ГЕРБ прати шестима депутати, БСП за България - петима, ДПС - трима, ВМРО - двама и Демократична България - един депутат.

Управляващите заложиха на евродепутати, които вече са изкарали един мандат в Страсбург. Новият ни еврокомисар Мария Габриел също за втори път заема тази длъжност.

БСП нареди за водач на листата Елана Йончева и прати назад лидера на ПЕС Сергей Станишев, който обаче с преференции също стана евродепутат.

Ако имаше изобщо някаква изненада тя дойде от симпатизантите на ВМРО, който така пренаредиха листата, че изпратиха в ЕП Андрей Слабаков.

Демократична България също успя да се пребори за едно място и така Радан Кънев стана евродепутат.

И след като минаха страстите около вота, в парламента влезе и решението за купуването на новите изтребители за родното ВВС. През юни депутатите одобриха сделката със САЩ за F-16 блок 70 на стойност 1,6 млрд. долара.

Лятото мина и дойде време отново за избори.

Този път трябваше да избираме кметове и общински съветници, а вотът за местната власт обикновено праща до урните най-много гласоподаватели.

Този път най-голямата интрига се завъртя в София. За пръв път имаше риск столицата да загуби традиционно синьото дясното си управление.

Лидерството на кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова беше силно застрашено от независимата Мая Манолова, зад която застана и БСП, и десни формации.

Тя беше издигната от инициативен комитет като независим кандидат, но преди да стане обмудсман,  беше червеното острие на БСП в парламента.

В крайна сметка двете претендентки за столичен градоначалник мериха сили на балотаж и първото място спечели Йорданка Фандъкова. За нея гласуваха 49,98% от софиянци, а за Манолова - 45,13%.

Разликата се видя твърде малка на Манолова, която обвини ГЕРБ в купен и контролиран вот, злоупотреби с бюлетини и поиска касиране на вота.

На местни избори традиционно всички партии се изкарват победители. Кой взе повече градове, кой имал повече общински съветници, кой увеличил числено подкрепата си.

И на тези ситуацията на беше по-различна.

ГЕРБ печели в трите най-големи града - София, Пловдив и Варна, но загуби три областни града, сред които Русе. Там победи кандидатът на БСП Пенчо Милков. В Благоевград бившия кмет Александър Камбитов загуби от независимия и подкрепен от БСП кандидат Румен Томов. Във Видин победа удържа Цветан Ценков, издигнат от местна коалиция на СДС и др. партии, над Огнян Ценков от ГЕРБ.

В Пловдив бившият областен управител от ГЕРБ Здравко Димитров стана кмет, а във Варна Иван Протних също от ГЕРБ печели следващ мандат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase