СДС съществува вече 30 години, а според лидера й Румен Христов, това е партията, която е променила България.

"Проведохме много тежки реформи, заради които бяхме наказани, но не съжаляваме за тях. Ние мислихме визионерски", заяви Румен Христов пред Bulgaria ON AIR.

"За пръв път имаме балансиран бюджет. Това най-общо значи, че ще изхарчим толкова, колкото ще съберем. Става дума за около 48 млрд. лв. и той ще осигури допълнително финансиране в някои сфери", каза Христов и допълни, че бюджетът е реалистичен и изпълним, но не е амбициозен. 

Той коментира, че пенсиите са ниски въпреки предвиденото им увеличение. По негови думи формулата за по-високи пенсии била увеличаване на брутния вътрешен продукт. 

"Учудвам се как е изчислена тази партийна субсидия. Никой не може да каже дали е 8, 7, или 11 лева. Чух едно интересно предложение на проф. Константинов и го харесах - да е 1% от минималната работна заплата", изрази лидерът мнението си за решението партийните субсидии да са 8 лева за валиден глас.

Според него трябва да се направи изчисление, което да покаже какъв е минимумът и таванът на субсидиите, но предстояли още дебати по темата. 

"Много дискусионен е въпросът за машинното гласуване. Съюзът на демократичните сили настоява, че това е път, който би осигурил безпристрастност и по-малко фалшификации на изборите", каза Румен Христов.

Той коментира и актуалната тема за фалшивите болнични и, че е против работодателите да плащат за болничните дни.

"Парите в държавната хазна идват от бизнеса и не може на този бизнес постоянно да му се слага прът в колелото. Той трябва да се остави да се развива", заяви Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase