Снимка: БТА
fallback

Има ерозия в доверието в изборния процес, това е факт, коментира президентът Румен Радев в обобщаващото си изказване в края на днешната, инициирана от него, среща с представители на ЦИК, на институциите, свързани с провеждането и организацията на местните избори тази година, както и анализатори на изборния процес.

Oще по темата

Тази ерозия на доверието отблъсква хората от изборите, намалява избирателната активност и това е най-голямата загуба, защото това делегитимира целия изборен процес, демократичните процеси в обществото, коментира президентът Радев, цитиран от БТА.

Наша задача е да върнем вярата в изборите и по този начин и вярата в институциите, заяви той.

Президентът се обяви за повишаване на наказанията при регистрирани криминални престъпления по отношение на изборите, както и на финансовата санкция при административни нарушения.

Румен Радев отново подчерта, че при тези условия на недействителни бюлетини и отчитане на резултатите, машинното гласуване няма алтернатива и трябва да бъде въведено изцяло, както е по закон, решавайки редица проблеми. Трябва да се мисли и за следващите стъпки като дистанционното електронно гласуване.

Има създадена добра организация, има правила, процедури, разпоредби, но голямото предизвикателство е те да стигнат от "хартията" до последната СИК и да се приложат в практиката, коментира държавният глава.

Той призова за постоянен фокус върху изборния процес в страната. Типично за нас, изборите минават, винаги има критика, анализ, предложения, оттам нататък потъват, ЦИК остават сами, следващите избори наближават и, там "на пожар", тръгваме да правим редица необходими стъпки, и в много от случаите не успяваме да ги доведем докрай, коментира държавният глава.

Радев постави въпроса и за необходимостта от равнопоставено медийно отразяване на всички области в страната при избори. С днешната дискусия президентът ще запознае и парламентарните представители на планираните от него консултации с политическите сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

пенсия

преди 4 години

Дали ще се гласува с бюлетини или с "машини"винаги ще има купени гласове.Трябва да се смени методиката на гласуване.Всеки имащ право на глас да получава на специална хартия написани личните данни и на точния адрес на който живее и да е написано мястото на гласоподаване.Да не може картончето да се фалшифицира и се предва заедно с протоколите.

76

диригент 007

преди 4 години

тук идеята е с перспектива - да се разреши машинно и електронно гласуване, т.е.всички от чужбина да гласуват онлайн,че др.Радев ще трябва да гради нова партия след изборите за президент, които никога повече няма да спечели...и ще разчита на гласовете на мамините партийни дечица дето учат по западната чужбина...

75

Ани

преди 4 години

Герб са виновни, че още търпят това ушато недоразумение! Толкова глупости и простотии сътвори, че може цяла книга да се издаде! Нема такъв *** президент като тоя в целия свят! Като руска балалайка е, на всяка манджа мерудия, да не говорим, че е и агент на Моцква и пречи всякак на страната ни! Да си хваща под ръка кобилата Деси и да ходят да живеят в Рассия, а не да обикалят по екскурзии по света на държавни разноски и да ни излагат с простотията си!

fallback