Снимка: Reuters
fallback

Политиците в парламента определиха обявяването за персона нон грата на български дипломат в Москва като реципрочно и стандартно действие.

Това, което се е случило, е реципрочно действие на наше експулсирането на руски дипломат от България, коментира в кулоарите на Народното събрание Тома Биков от ГЕРБ.

Oще по темата
След разговор с външния министър Екатерина Захариева той е разбрал, че срещата на посланика ни в Москва Атанас Кръстин в руското външно министерство е била съвсем добронамерена.

"Смятам, че няма промяна в отношенията между България и Русия и общите проекти, добронамереността между двете страни остава валидна", посочи депутатът.

Според него днешният акт няма връзка с вчерашното изказване на президента Владимир Путин за "Турски поток". Включително с немски дипломат беше направено същото действие и както виждате "Северен поток" не страда от това, отбеляза Тома Биков.

Зам.-председателят на НС и лидер на НФСБ Валери Симеонов също обяви, че не смята, че може да се разрази голям дипломатически скандал, а по-скоро действията са ответни и стандартни, свързани с експулсирането на главния секретар на руското посолство у нас преди около месец.

Според него би могло да се направи връзка между вчерашното изказване на Путин и днешното действие, но, по думите му, не би трябвало икономическите въпроси да бъдат пряко свързани с безспорно доказан шпионаж.

Отношенията ни с Русия, на първо място, трябва да са икономически, посочи Симеонов. С други думи България трябва да си гледа интересите и за т.нар. Турски поток и за евентуалното изграждане на АЕЦ "Белене" - винаги трябва да стои въпросът какво печелим ние, уточни лидерът на НФСБ.

Той препоръча "малко по-сериозно отношение към бъдещите икономически проекти".

От БСП на този етап отказаха коментар по темата. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на този етап също не се ангажира със становище. Не сме запознати с тази тема, като се запознаем, ще я коментираме, обеща той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 4 години

Мярката на *** съвсем не стандартна и реципрочна, а си направо наг.ла.Щеше да бъде реципрочна, ако бяха хванали наш шпионин!

13

Анонимен

преди 4 години

БЪЛГАРИЯ ЩЕ Я ИЗКУПИМ ЦЯЛАТАТова добронамереност от руска страна ли наричаш?Вие русофилите сте професионални подмазвачи и мижитурки.

12

Анонимен

преди 4 години

Ако Путин ни спре газта - не знам какво ще пикаеш тогава? ------Като я спре, пак ше я пусне.Освен това ще дойде и пролетта и Путин ще пукне.

fallback