Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Със скандал приключи извънредното заседание на парламента във вторник, със скандал започна и редовното на законотворците в сряда.

Размерът на минималната пенсия до такава степен нажежи страстите в Народното събрание вчера, че се стигна до преждевременното прекратяване на пленарното заседание. По време на дебатите "Воля", БСП и "Атака" се обединиха около предложението минималната пенсия да бъде 300 лева, а не 250 лева, каквото е това на управляващите.

Още по темата
Социалистите се разгневиха до такава степен, че обградиха парламентарна трибуна, а в залата се разнесе "червени боклуци", на което левицата с призив „оставка“.

Заради всичко това шефката на парламента Цвета Караянчева съобщи, че Спас Гърневски от ГЕРБ ще бъде наказан с порицание. Именно той беше автор на възгласа "Червени боклуци".

Гърневски днес се извини и призна, че си е позволил реплики, които не е трябвало да прави.

"Уважаеми колеги, вчера действително беше един ненормален парламентарен ден, когато се приема бюджета на страната. През целия ден бяхме свидетели на провокации и на обиди. Краят на парламентарния ден се случи нещо, което не бива да се случва в този парламент да бъде обградена трибуната на Народното събрание. Хора да призовават председателя да се отстрани от мястото, от което води заседанието. Това ме провокира и аз също си позволих реплики, които не трябваше да направя", каза той.

За БСП обаче това се оказа недостатъчно и социалистите поискаха Спас Гърневски да бъде отстранен за минимум едно заседание. Георги Свиленски се възмути, че най-скандалното в случая е, че Гърневски е член на Комисията по парламентарна етика.

"Ако аз вчера съм нарушил, а вероятно съм нарушил правилника, моля също да бъда наказан", призова той.

Павел Шопов от "Атака" отсече, че това, което се случва в НС не е парламентарна зрялост.

"Докога ще продължи тази детска болест на българския парламентаризъм, наказания, порицания", риторично попита той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase