Снимка: Bulgaria ON AIR

На 9 ноември 1989 година рухва символът на Студената война – Берлинската стена. В продължение на 28 години тя разделя милиони, които живеят в два свята – тоталитаризъм и демокрация.

В същия ден в София до късно заседава Политбюрото на БКП. Висшият партиен ешалон приема оставката на Тодор Живков, но решението е оповестено на следващия ден – 10 ноември пред Пленума на партията.

Историците разказват, че точно година по-рано - през 1988 г., Живков за първи път прави опит да подаде оставка пред Политбюро с мотивите, че е много възрастен и болен и трябва по-млад човек да застане на неговото място като ръководител на държавата.

"Разбира се всички онези, които съставляват част от неговото обкръжение дълги години назад във времето, са наясно, че това е тактически ход от негова страна. Рутинно действие, което цели да провери температурата вътре в Политбюро казано на политически жаргон", обясни председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. Михаил Груев пред Bulgaria ON AIR.

На 10 ноември 1989 година пред Пленума на БКП Тодор Живков говори повече от час, без да има нищо написано пред себе си. Обяснява как вижда развитието на държавата, предлага да се направи анализ на грешките и да се начертае какво трябва да се направи в държавата и в партията.

Първоначално присъстващите не разбират, че това е прощалното слово на генералния секретар и държавен ръководител. Няколко часа по-късно е приета неговата оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase