Общ преглед
Постиженията на просветителския и на свободолюбивия дух са в основата на нашата памет и държавност, а образованите и почтените личности движат света напред. Това каза  президентът Румен Радев в обръщение в Гербовата зала на "Дондуков" 2 към ръководители на културни институции и дейци в областта на науката, образованието, културата и изкуството в Деня на народните будители.

"На Вас, днешните будители, представители на културни и просветни институции и организации искам да благодаря за честта да отбележим заедно този ден и за посланието и за родолюбието и просвещението като стожери на националното единство", обърна се към тях президента.

Преди срещата на държавния глава с ръководители на културни институции, общественици и дейци в областта на науката, образованието, културата и изкуството, пред сградата на президентската институция се състоя традиционната церемония по издигане на националното знаме.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част и поздрави гвардейците с празника. 

А администрацията на президента за поредна година отвори врати за гражданите от 10:30 до 16:30 часа на 1 ноември

Посетителите ще имат възможност да разгледат Гербовата зала на "Дондуков" 2, кабинетите на Радев и Йотова, Огледалната зала и президентската библиотека.

Специален акцент в празничния ден е експонираният в Гербовата зала първи препис на "История славянобългарска", направен от Софроний Врачански само три години след завършването на оригинала от Паисий Хилендарски през 1762 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар