Снимка: Прокуратура
fallback

Спецпрокуратурата образува досъдебно производство срещу руски дипломат, осъществявал разузнавателна дейност у нас, съобщи пресцентърът на Прокуратурата на Република България.

Действията се предприети по сигнал от ДАНС. Досъдебното производство е за за престъпление срещу републиката – за това, че от септември 2018 г. чуждият гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел да я издаде на чужда държава.

В резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите в сигнала са потвърдени изцяло. Установено е, че действително от м. септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО.

Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Съобразно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, „дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“.

По тази причина въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление наказателното производство срещу руския гражданин е спряно.

На 25.10.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

159

гпх

преди 4 години

До Кармен Младеновабуахахаха... българската топографска карта... да не са им спрели google maps на турците, че са умрели за наш'та карта?

158

Шпионин съм

преди 4 години

От ГЕРБ *** финасират от Германия и САЩ.От Раданчо и Иванов от САЩ НПО-та. и Британия.Кога шъ мъ прибирете, щот съм шпонин на Германия, САЩ и Британия?Мъ Ние политиците няма да останем, щот сички предаваме БГ, и съ ликуваме безплатно в Правителствена.

157

Анонимен

преди 4 години

Че то руските посолства в целия свят се ползват само за шпионаж. Просто тоя секретар се е престарал от натягане пред началството си в Москва.

fallback