Снимка: Bulgaria ON AIR

"Очаквам, че най-вероятно на заседанието на Историческата комисия между София и Скопие на 14 и 15 октомври въпросът за националността на Гоце Делчев ще бъде решен," каза за предаването "Брюксел 1" Мирослав Ризински, зам-председател на Български културен клуб - Скопие.

"Имайки предвид последното изказване на премиера Заев, който се обърна към членовете от македонската страна на Историческата комисия и им каза да са храбри и да казват фактите такива, каквито са, смятам, че това ще стане," прогнозира Ризински.

На 17 октомври Съветът на ЕС трябва да вземе решение дали да даде старт на преговорите на Северна Македония и Албания за еврочленство. Преди това - на 14 и 15 октомври има поредно заседание на Комисията по история, създадена след подписва на договора за добросъседство между София и Скопие, на която трябва да се изчистят спорните въпроси.

На среща при президента Радев беше решено България да изработи национална позиция по отношение на стартиране на преговорите за еврочленство на Северна Македония.

"Мисля, че България ще даде своето "Да“ за започването на преговорите (б.р. - на Северна Македония с ЕС) с условия, които ще бъдат формулирани в позицията на правителството. Според мен може да се стигне до една директна среща още преди тази дата между премиерите на двете страни и да се приеме една взаимнообвързваща декларация,“ прогнозира в разговор с Милена Милотинова дългогодишният кореспондент на БТА в Скопие и Белград Николай Коев.

Какви са възможните варианти на позиция на България, ще признаят ли историците от Скопие българската националност на Гоце Делчев и какви стъпки се очакват от Северна Македония, за да получи зелена улица за старт на европреговорите.

Ввижте целия разговор в предаването "Брюксел 1" днес от 17.30 по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase