Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед
При пълно медийно затъмнение започна учредителното събрание на партията на шоумена Слави Трифонов „Няма такава държава”. По-малко от месец преди местните избори те се събраха днес за учредителното събрание.

Хора от цялата страна, получили заветните баджове "учредител", още в 12 часа влязоха в зала „Рейнбоу плаза“. Преди това по инструкция на организаторите изключиха телефоните си и го оставиха в специални шкафчета.

Учредителното събрание, на което не бяха поканени и не бяха допуснати медии, беше с официален час 14.00 часа и приключи 15 минути по-късно.

Точно в 13.55 часа Слави Трифонов се появи с черен джип „Рейндж роувър“ на задния вход на залата. Придружен от охраната си, той влезе в залата, отказвайки да се спре пред репортерите.

Учредяването на партията беше със строг пропускателен режим, не се допускаха медии и граждани. Пропускаха се само предварително обявени делегати, които се събираха часове преди обявения начален час. Повечето от тях – млади хора. Сред учредителите са и сценаристите на „Шоуто на Слави“ Тошко Йорданов, Филип Станев и Ивайло Вълчев, съобщи БНР.

Това, което е сигурно за момента, е,  че името на новата партия е „Няма такава държава“ и за неин лидер е избран Слави Трифонов. След приключването делегатите бяха инструктирани да не коментират нищо пред репортери.

Пред БНР един от тях обаче заяви, че Слави Трифонов има четирима заместници, трима от тях са сценаристите Тошко Йорданов, Филип Танев и Ивайло Вълчев. Четвъртият заместник-председател на партията "Няма такава държава“ не стана ясен, но всичко това е неофициална информация.

По закон учредителите трябва да са поне 500 души. Очаква се първото събрание да избере председател и ръководни органи на партията.

На първото официално събрание делегатите трябваше да гласуват учредителната декларация, приета още на 26 юли при събирането на Инициативния комитет.

В нея бъдещата партия се обяви за мажоритарна избирателна система, намаляване на броя на народните представители наполовина, реално въвеждане на дистанционно и електронно гласуване на изборите и референдумите, пряк избор от гражданите на директори на полицейски и областни районни управления, както и пряк избор на главния прокурор и на омбудсмана.

Припомняме, че Слави Трифонов се раздели със своето Шоу в ефир и окончателно слезе от екран в последния ден на юли тази година.

В последното му предаване стана ясно, че той ще прави собствена телевизия, която ще се казва "Седем осми" и ще стартира от 15 септември, а девизът му ще бъде "Силата е в истината!".

Самият той обяви, че ще оглави и партията "Няма такава държава" и чрез нея да влезе в парламента и да изпълни всички точки, за които българите гласуваха на референдума, иницииран от него.

Въпреки обещанията в средата на септември телевизионният проект не се появи, но днес се появи заявката му за политическата сцена.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар