Общ преглед
Мнозинството в парламента отказа да върне практиката от 42-ото и 43-ото Народно събрание всяка първа сряда на месеца да се провежда т.нар блиц-контрол към премиера и вицетата му.
Още по темата

За това се обяви президентът Румен Радев в първия ден от новата сесия на парламента, а идеята му беше приета от БСП.

Така левицата поиска поправки в Правилника за дейността на Народното събрание, според които последните 2 часа от всяко първо заседание на месеца в сряда да е посветен на този контрол, по време на който всеки депутат да може да задава премиера и заместниците му въпроси от общата политика на кабинета.

Според червения Крум Зарков е нужно да се засили парламентарния контрол.

Той припомни, че тази практика отпадна в 44-ото Народно събрание като основният мотив на мнозинството беше, че така или иначе законотворците могат да отправят своите въпроси към премиера по време на редовния петъчен контрол.

Истината обаче била, че чрез преразпределяне на въпроси по различни ресори и строго пазен от председателите на НС, премиерът е дошъл едва няколко пъти на контрол в парламента.

Павел Шопов от „Атака“ също се застъпи за блиц-контрола. Според него той бил прекрасна формула, дори една от най-добрите. Шопов смята, че е редно премиерът да идва по-често при депутатите, но същото се отнасяло и до вицетата му.

„Въпросът е да идват тук и самозабравили се министри, които от месеци не са идвали. Зад широкия гръб на Бойко Борисов се крият други с още по-широки гърбове и върлуват“, скочи той.

Според него от години нищо не се прави в цели насоки като въпросите за демокрацията, за доходите, за ромската престъпност и точно на въпроси по тези теми трябвало да отговарят вицепремиерите.

Красимир Ципов от ГЕРБ обаче обясни, че има 11 питания и 26 въпроса зададени към премиера като половината от тях са в несъответствие с правилника на НС за контрола.

Според шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова няма друг премиер, който да е толкова близко до народа и да говори толкова често с хората.

„Днес получих едно прозрение - какво ви е отнела демокрацията - отнела ви е блиц-контрола“, обърна се тя към левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар