Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Два месеца анкетна комисия в парламента ще нищи скандалите в БНР. Искането дойде от БСП, но зад него застанаха и управляващите.

До това решение се стигна заради безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт" на 13 септември, както и оплакванията за оказван политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР.

Освен това депутатите решиха Сметната палата да влезе на проверка в БНР.

Още по темата

Ще се проверява управлението и разходването на бюджета на двамата директори - Александър Велев и настоящият Светослав Костов.

Проектът за решение беше внесен по спешност от ГЕРБ, след като заявка за този финансов одит даде премиерът Бойко Борисов.

Ще се преценява доколко са законосъобразни решенията, свързани с изпълнението на бюджета на радиото, както и какви разходи са направени за възнагражденията по трудови и извънтрудови правоотношения, разходите за издръжка и капиталови разходи, включително свързаните с тях обществени поръчки.

Одитът на Сметната палата ще провери също как е решен казусът с музикалните състави на радиото, заради които имаше протести. Очаква се проверката на Сметната палата да приключи на 31 януари 2020 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase